Grondwettelijk is de president verantwoordelijk voor het beleid. Hij ontslaat en benoemt ministers. In de praktijk is deze benoeming echter slechts een formaliteit, aangezien de verdeling van ministeries en de keuze van ministers worden bepaald door de coalitiepartners. Dit gebeurt zonder dat de formele bevoegdheden van de president worden aangetast. Dat stelt Roy Bhikharie, politiek deskundige en voorzitter van de Progressief-Verheffende Partij (PVP), in reactie op de recente ontwikkelingen binnen het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).
Presidentiële commissies en wantrouwen“Daarom werden bijna vanaf het begin presidentiële commissies voor ministeries ingesteld,” vervolgt Bhikharie. “Waarom waren deze commissies nodig, terwijl er al afspraken zijn gemaakt met coalitiepartijen over welke partij welk ministerie bestuurt? Niet alleen om Bouterse te imiteren toch? Wantrouwen of zelf willen besturen?”
Hij legt uit dat het sluiten van monsterverbonden met coalitiepartners grondwettelijke taken belemmert. “Er is namelijk geen ideologische basis voor goed bestuur. De verdeling van ministeries draait om hoe de koek verdeeld wordt. En wanneer het vermoeden ontstaat dat er te veel van de koek gegeten wordt, wordt directe controle ingesteld, althans via presidentiële commissies voor de betrokken ministers.”
Controle en onderministersVolgens Bhikharie gaat de controle tegenwoordig verder dan de commissies. “Nu zien we dat deze controle niet alleen via commissies plaatsvindt, maar zelfs via onder curatele stelling en bestuurlijke machtsoverdracht aan ondergeschikten, in dit geval onderministers. De vraag is of dit wettelijk toegestaan is.”
Oorzaken van de chaosBhikharie stelt dat de fundamentele oorzaken van de huidige competentieconflicten en bestuurlijke chaos liggen in het gebrek aan een ideologische basis bij coalitievorming. “Bevoordeling van partijgenoten, oftewel corruptie en diefstal, zijn de onderliggende problemen.”
Van eenheid naar verdeeldheidSinds het aantreden van de regering, aldus Bhikharie, is er een kloof ontstaan tussen de slogan van eenheid in beleid, bestuur en leiderschap, en de realiteit. “Vanaf het aantreden van deze regering was het zaad geplant voor verdeeldheid in beleid, bestuur en leiderschap. Er ontstonden letterlijk en figuurlijk twee kabinetten: één van de president en één van de vicepresident.”
Tot slot wijst Bhikharie op de bestuurlijke methoden die hij als ongrondwettelijk bestempelt. “Vanaf het begin was er sprake van een ongrondwettelijke verdeling van taken en bevoegdheden. En nu worden er ook ongrondwettelijke bestuurlijke instrumenten gebruikt.”
- Jeanette Mathilda Comvalius (77) Amsterdam 7-12-2024..
- Rudolf Johan Homoet (81) Amsterdam 6-12-2024..
- Informatiebijeenkomst in Commewijne en Saramacca over 10-ja…..
- VSG: Mensenrechten worden nog dagelijks geschonden in Surin…..
- E-biker overlijdt bij aanrijding Ringweg-Zuid en duorijder …..
- Felle reacties in DNA over beheersdaden Guyana in Tigri..
- Santokhi: overeenkomst met Chinalco zal in nationaal belang…..
- Unicef: 40.600 binnenlandbewoners getroffen door droogte..
- Toename van trioseks onder jeugdigen vergroot risico op SOA…..
- IBC Suriname 2025: Strategisch platform voor regionale groe…..
- PL-onderministers niet dit jaar; Brunswijk wil nu ook TCT..
- OW hervat rehabilitatie pompgemalen..
- Baba Vanga, bekend als de “Nostradamus van de Balkan&…..
- Probleem Moni Karta wordt erger in Post Utrecht..
- Vier ingesloten voor inbraak gezin douanier..
- Mensenrechtenschendingen door militairen zijn een smet voor…..
- De oorlog die splitsing bracht (slot) : ‘Wij als burgers mo…..
- Jason Yeung ongenaakbaar in U20-jeugdschaakkampioenschap..
- Schuld van SAIL ruim USD 15 miljoen..
- Stichting 8 december 1982: ‘Gerechtigheid en waarheid blij…..
- Risico’s en mogelijkheden rondom Corantijnbrug en Tigri-geb…..