Bezoek minister Ramdin aan Nederland voor herstel relatie

Het werkbezoek van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking aan Nederland is bedoeld voor herstel van de relatie tussen beide landen. De bewindsman vertrekt morgen. Hij zal gesprekken voeren met zijn collega-minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, en de minister van Internationale Samenwerking van Nederland.
Kort voor de inauguratie van president Chan Santokhi zijn er gesprekken geweest tussen het staatshoofd en een aantal regeringsleiders, waaronder premier Mark Rutte van Nederland, waar duidelijk is afgesproken dat de relatie tussen beide landen opnieuw wordt bekeken. Ook is de intentie deze relatie te herstellen en naar een hoger niveau te brengen.
Politieke verhoudingenTijdens dit werkbezoek van minister Ramdin zal nagegaan worden hoe de politieke- en diplomatieke verhouding tussen Suriname en Nederland eruit zal zien in de toekomst en op langere termijn. Voor wat betreft het politiek gedeelte, zal er gesproken worden over het aanstellen van ambassadeurs in beide landen, die de diplomatieke relatie zullen onderhouden.
Hiernaast zal de minister gesprekken voeren over de ondersteuning die aan elkaar gegeven kan worden voor wat betreft internationaal opereren, positionering, maar ook de steun die Nederland het land kan geven bij de financiële herschikkingen van de staatsschulden.
Een ander onderdeel waarover gesproken zal worden, is de financiële- en economische samenwerking, met name het aantrekken van investeerders naar Suriname, en de geldtransporten van de gelden die indertijd zijn vastgehouden.
Minister Ramdin zal meteen gebruik maken van de gelegenheid om een ontmoeting te hebben met de financieringsmaatschappij voor ontwikkelingslanden van Nederland om te praten over wat voor investeringsondersteuning verschaft kan worden aan het Surinaamse bedrijfsleven om economische activiteiten te ontplooien.
Impact COVID-19Ook de impact die COVID-19 heeft op de Surinaamse samenleving en de armoedebestrijding zullen de aandacht hebben van de bewindsman. Hij zal met zijn Nederlandse collega’s nagaan welke samenwerking op korte termijn bestaat tussen Suriname en Nederland over deze vraagstukken.
Voordat de Surinaamse functionaris terugkeert, zal hij ook ontmoetingen hebben met de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Er zal gesproken worden over een diasporafonds en de steun die de Surinaamse gemeenschap daar aan Suriname kan bieden in de strijd tegen COVID-19.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald