Bewustzijn cruciale rol verpleegkundigen centraal op Wereld Diabetes Dag

“Laat regelmatig je bloedsuiker meten, want alleen dan kan je opzoek gaan naar hulp en begeleiding.” Dit is de boodschap van het ministerie van Volksgezondheid vandaag op Wereld Diabetes Dag (WDD). Deze dag werd in 1991 in het leven geroepen door de Internationale Diabetes Federatie en de Wereldgezondheidsorganisatie als reactie op de groeiende bezorgdheid over de escalerende bedreiging voor de gezondheid als gevolg van diabetes.
Het thema van Wereld Diabetes Dag 2020 is ‘De Verpleegkundige en Suikerziekte’. De campagne heeft tot doel het bewustzijn te vergroten over de cruciale rol die verpleegkundigen spelen bij het ondersteunen van mensen met diabetes. WDD is ’s werelds grootste diabetesbewustmakingscampagne en heeft als doel om wereldwijd het belang van gecoördineerde maatregelen te promoten om diabetes als een kritisch wereldwijd gezondheidsprobleem aan te pakken.
FactorenDiabetes, met name Diabetes type-2, is een van de meest voorkomende niet-overdraagbare ziekten = chronische ziekten (NCD’s) in de wereld, waaronder ook in Suriname. De belangrijkste factoren die zorgen voor diabetes zijn ongezonde voeding, overmatig gebruik van suiker, zout en vet, overgewicht, roken, overmatig alcohol gebruik en niet of nauwelijks bewegen.
Een belangrijke factor die we vaak over het hoofd zien is stress. Er is een associatie tussen overgewicht, buikomvang en verhoogde bloedglucosewaarden. Ook bij kinderen in Suriname is er sprake van verhoogde bloedglucosewaarden (diabetes). Aangezien het bijna allemaal gedragsrisicofactoren zijn en we het zelf in de hand hebben, is diabetes een chronische ziekte die goed onder controle te houden is met de juiste begeleiding.
Verpleegkundigen leveren uitstekend werk om personen met diverse gezondheidsproblemen te ondersteunen. Mensen die met diabetes leven of het risico lopen de aandoening te ontwikkelen, hebben ook hun steun nodig.
Rol verpleegkundigenNu het aantal personen met diabetes over de hele wereld blijft stijgen, wordt de rol van verpleegkundigen en ander ondersteunend personeel in de gezondheidszorg steeds belangrijker bij het beheersen van de impact van de aandoening.
“Het is daarom van eminent belang dat we investeren in onderwijs en opleiding van ons verpleegkundigen en gezondheidswerkers. Met de juiste expertise kunnen verpleegkundigen het verschil maken voor mensen met diabetes,” schrijft Volksgezondheid.
Diabetes kan voorkomen worden door een gezonde levensstijl op na te houden en de juiste voedingskeuzes te maken. Er wordt geadviseerd om matig zout, suiker en vet te gebruiken, voldoende groente, fruit en water gebruiken, te bewegen en het gebruik van alcohol en tabak te vermijden.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald