Bewoners Perica laaiend enthousiast over stroomvoorziening

01/09/2020 16:06 – Gilliamo Orban
Op 4 mei werd de Oost-Westverbinding gebarricadeerd door boze bewoners van Perica. : Sherida Hek  
PARAMARIBO – Bewoners van Perica in Marowijne zijn blij dat de Energiebedrijven Suriname (EBS) drie weken geleden is begonnen met werkzaamheden voor 24 uursstroomlevering. Alvast worden palen geplaatst.
De mensen hadden om kracht bij te zetten aan hun eis voor permanente stroomvoorziening in de vroege ochtend van 4 mei een deel van de Oost-Westverbinding gebarricadeerd, wat had geleid tot verkeersopstopping in de richtingen Albina en Paramaribo. “Onze actie heeft ervoor gezorgd dat ons probleem is doorgedrongen tot de overheid en beleidsmakers. We hebben geen actie gevoerd, omdat we gewelddadig wilden doen, maar de maat was vol voor de mensen”, zegt Sherida Hek, woordvoerder van de bewoners, tegen de Ware Tijd.
Van de ongeveer driehonderd huishoudens aan de Oost-Westverbinding in Marowijne tussen km 56 en 80 ontbeert het gros al decennialang elektriciteit. Op dit moment krijgen slechts vijftien huishoudens dagelijks – gedurende enkele uren – via een generator stroom. Hek stelt dat door permanente stroomvoorziening het leven voor de mensen aangenamer wordt, omdat ze bijvoorbeeld voedingsmiddelen zoals vlees en vis koel kunnen bewaren. Dit zal volgens haar belangrijk zijn voor jagers in het gebied. Een ander voordeel is dat kinderen naar educatieve programma’s op televisie kunnen kijken en ook ’s avonds huiswerk kunnen maken en lessen kunnen leren.
De EBS heeft gesproken met de mensen over het project. Volgens een bron bij het bedrijf moeten de werkzaamheden in zeven maanden worden afgerond. Het project zal in vier fases worden uitgevoerd. Bij de eerste gaat het om vier kilometer. De mensen die stroom willen afnemen zullen via een door de EBS erkende installateur hun huisinstallatie in orde moeten maken. “De mensen van de EBS hebben ons gezegd dat als de aansluiting van huisinstallatie in de eerste fase stroef verloopt, dat zal leiden tot vertraging in de uitvoering van de andere fases. Bewoners van het eerste gedeelte zijn druk bezig om een installateur te nemen, want ze willen ook 24 uur stroom”, zegt Hek.
Toenmalig president Bouterse had in oktober 2019 tijdens een bezoek aan de bewoners beloofd dat in december dat jaar de elektriciteit gerealiseerd zou worden. Eerder dit jaar werd een generator met meer capaciteit geïnstalleerd. Daardoor was bij de mensen de verwachting gewekt dat het elektriciteitsnet zou worden uitgebreid.
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname