Bewoners Marowijnegebied verstoken van televisie

Al meer dan twee maanden ontvangen bewoners van het Marowijnegebied geen televisiebeelden. Enkele tv-zenders in het binnenland zijn al maanden uitgevallen. Het gaat om de zenders van de STVS, TV Binnenland, ATV en Asosye TV. Voor de binnenlandbewoners is het niet duidelijk waarom de diverse televisiezenders zijn uitgevallen.
Om een reactie gevraagd, geeft Raoul Abisoina, directeur bij de STVS, aan Suriname Herald te kennen dat de steunzender op de Lelygebergte is doorgebrand waardoor de zender is uitgevallen in het Boven-Marowijnegebied. De STVS is al bezig met de aanschaf van een nieuwe zender.
Ook de zender voor Donderskamp en omgeving is uitgevallen. De regering heeft al goedkeuring gegeven voor de aanschaf van twee zenders. “Wanneer de zender binnen is weet ik niet, omdat het om iets gaat dat naar Suriname gehaald moet worden”, zegt Abisoina.
Hij geeft mee dat in sommige gebieden het zich kan voordoen dat het bereik niet is wat het wezen moet. Het heeft hier te maken met onderhoud. In de meeste gebieden in het binnenland is dat de afgelopen maanden niet gebeurd vanwege de COVID-19-situatie. Zo moesten onderdelen gehaald worden en moest men afreizen naar de gebieden wat niet mogelijk was.
Waarnemend hoofd van ATV, Carla Boetius, is niet op de hoogte van het uitvallen van de tv-zender in Marowijne. Ze zal het zeker wel doorgeven en hoopt dat het probleem binnen de kortste tijd wordt opgelost.
Gill Nasa, leidinggevende bij Asosye TV, zegt dat de frequentie is uitgevallen vanwege het uitvallen van de zender van de STVS. Het kanaal van Asosye TV zit ook op de zender van de STVS en als die is doorgebrand, zal de zender van Asosye TV, automatisch ook uitvallen. Nasa geeft mee dat de directeur van de STVS al bezig is om het probleem op te lossen.
“Als het in Paramaribo was zou het niet zo lang duren, dan was het snel opgelost”, zegt Berie Jeso, die in het binnenland woont en als omroeper werkt bij Radio Paakati. Omdat het om het binnenland gaat moeten de mensen maanden blijven wachten en gissen wat er aan de hand is, merkt hij op.
Volgens hem krijgt het binnenland altijd een stiefmoederlijke behandeling vanuit Paramaribo. De dorpelingen vinden dat zij op deze manier gediscrimineerd worden. “Televisiezenders zijn weggevallen en we horen niets, we weten ook niet wat er aan de hand is, niemand die iets van zich laat horen”, zegt hij.
Hij geeft verder aan dat de gemeenschap in het binnenland zo verstoken is van informatie met betrekking tot de gebeurtenissen in het land. De mensen weten niet wat er zich afspeelt in het land. Hij merkt op dat zij die in het binnenland wonen afhankelijk zijn van enkele televisiezenders voor nieuws.
Het wordt als onprettig ervaren door verstoken te zijn van televisie omdat de lokale bevolking ook weinig ontspanning heeft. In het binnenland is er geen ontwikkeling, ook is er geen ontspanning voor de kinderen die nu ook niet naar school gaan vanwege COVID-19. Naar televisie kijken was zeker wel een bezigheid en nu is dat ook weggevallen, merkt Jeso op.
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald