Bewoners van de sociale woningbouwprojecten Helena en Altona 1&2, ook wel het Poenai-project genoemd, hebben een open brief gestuurd aan president Chandrikapersad Santokhi, met een dringend beroep voor interventie. De bewoners, die in 2018 hun woningen betrokken, zien zich nu geconfronteerd met ernstige problemen, zowel op financieel als sociaal vlak.
Het Poenai-project, een Public-Private Partnership (PPP) tussen de overheid en het bedrijf P&D Real Estate, werd gepromoot als een oplossing voor jonge Surinamers die toegang wilden krijgen tot betaalbare woningen. Bij de lancering van het project werd beloofd dat zij via een reguliere bankfinanciering, eigenaar konden worden van hun woning en bijbehorend perceel. Echter, blijkt het volgens de bewoners, te gaan om loze beloften.
Zij hebben sinds het begin van het project tot eind 2022, geen toegang kunnen krijgen tot essentiële documenten zoals perceelkaarten en onbezwaarde hypotheekuittreksels, die noodzakelijk zijn voor het verkrijgen van bancaire financiering. Ondanks herhaalde beloften van de projectontwikkelaar, is de situatie niet opgelost, en de bewoners bevinden zich nu in een uitzichtloze situatie.
Als tijdelijke oplossing werd een interne financiering in euro’s voorgesteld, waarbij bewoners gedwongen werden voorschotten tussen te betalen die liggen tussen de 2500 – 5000 euro. De interne aflossingen, die gekoppeld zijn aan de fluctuaties van de valutakoers, zijn inmiddels exorbitant gestegen, waardoor de financiële druk op de bewoners ondraaglijk is geworden. De situatie heeft geleid tot juridische procedures, en sommige bewoners dreigen met gedwongen ontruiming.
Daarnaast is de infrastructuur van de projecten ondermaats, zo is er geen toegang tot stromend drinkwater, en de wegen, vooral naar Altona, zijn bij regenval nauwelijks begaanbaar. Ook is de bouwkwaliteit van de woningen ver beneden de verwachting.
Ondanks gesprekken sinds 2020 met verschillende autoriteiten, waaronder de vicepresident en de minister van Openbare Werken, is er tot nu toe geen structurele oplossing geboden. In 2023 bevestigde een parlementaire delegatie onder leiding van Niesha Jhakry, de ernst van de situatie na een bezoek aan de projecten en rapporteerde hierover aan het parlement.
Recentelijk heeft de regering, naar aanleiding van vreedzame acties van de bewo-ners, een Presidentiële Commissie ingesteld om vóór eind januari 2025, een oplossing te vinden. Echter, twee maanden later – april 2025 – is er nog geen zicht op een oplossing, terwijl de dreiging van ontruimingen steeds groter wordt.
In de open brief vragen de bewoners aan president Santokhi om in te grijpen en een structurele oplossing te zoeken voor hun problemen. Ze pleiten voor de betrokkenheid van banken, verzekeraars en pensioenfondsen om een op maat gemaakte hypotheekconstructie te ontwikkelen en voor afspraken die zowel de ontwikkelaar als de bewoners perspectief bieden. De bewoners willen niet dat de ontwikkelaar zijn investering verliest, doch vragen om haalbare betalingsconstructie, zoals oorspronkelijk beloofd.
“Wij vragen enkel om een haalbare en eerlijke betalingsconstructie, zodat wij niet onterecht lijden door tekortkomingen buiten onze schuld om”, aldus de bewoners.
Ze roepen de president op, zijn verant-woordelijkheid als hoeder van rechtvaardigheid en welzijn serieus te nemen en gehoor te geven aan hun oproep, voordat het te laat is.
The post Bewoners Helena en Altona doen beroep op president om ontruiming te voorkomen ..
- ‘Hoe weet je wanneer hout illegaal is?’..
- Brute overvallen op juwelier en winkelwoning in Paramaribo:…..
- Ruim 900.000 stembiljetten worden gedrukt voor verkiezingen..
- Asabina hekelt beschadiging vlaggen: Campagneklimaat wordt …..
- Santokhi: ‘regering zet zich in voor modernisering en onder…..
- Suriname haalt gewenste vaccinatiegraad van 95 procent niet..
- TEVEEL TOEVAL..
- MINOWC uit bezorgdheid over ongeautoriseerde naamswijziging…..