Bewaking grenzen wordt opgevoerd

25/01/2021 05:50 – Amanda Palis

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid :  
PARAMARIBO – De bewaking van Surinames grenzen te land, ter zee en in de lucht wordt verhoogd. Dit zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. De opgevoerde grensbewaking is één van de vijf maatregelen die komen bovenop de al bestaande. “Personenverkeer met Brazilië, Frans-Guyana en Guyana wordt beperkt. Alleen repatriëringsvluchten zullen mogelijk zijn met quarantainemaatregelen”, maakt Ramadhin duidelijk.
Het blijft een uitdaging voor de overheid om de grenzen goed te bewaken. “Als we alleen kijken hoe groot en hoe lang de Marowijnerivier is dan zien we dat het haast onmogelijk is om 1×24 uur bewaking te garanderen”, zegt Radjesh Ori, waarnemend directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Toch moet volgens hem worden geprobeerd de grenzen zo goed mogelijk te bewaken. “We zien een toename van besmettingen aan de kant van Frans-Guyana. Het risico van daaruit is heel groot en we moeten zoveel mogelijk voorkomen dat mensen oversteken”, aldus Ori.
Het besluit is ook genomen naar aanleiding van een nieuw variant van het coronavirus in Brazilië. “Er zijn momenteel drie varianten bekend: het Britse, het Zuid-Afrikaanse en het Brazilaanse. Ze vormen een enorme dreiging voor onze gezondheidszorg die reeds onder druk staat.” Niet bekend is of één van de drie varianten in Suriname voorkomt. “Deze week zullen monsters naar het buitenland gestuurd worden om dit na te trekken”, zei Ori.
Hoewel Suriname al jaren gezondheidsmateriaal naar het buitenland stuurt voor onderzoek, is het “niet zo simpel”. “Omdat we geen gecertificeerde koeriers hebben in Suriname en het is een rompslomp.” Het was de bedoeling het Covid-19-materiaal in het weekend met iemand mee te geven.
Volgens de epidemioloog zijn de nieuwe varianten dodelijker dan het oorspronkelijke virus. In zijn presentatie op de persconferentie vergeleek Ori de eerste en de tweede coronagolf in Suriname met elkaar. “We merken dat de besmettingen enorm snel zijn toegenoemen in vergelijking met de eerste golf. Dit zou eventueel te wijten zijn aan het feit dat er in december veel meer sociale contacten zijn geweest.”
Minister Ramadhin opperde het idee om bij de grens mensen te vaccineren. “Aangezien de Fransen reeds zijn begonnen met vaccineren zouden wij hen kunnen vragen om de gebieden langs de rivier mee te nemen in hun vaccinatieplan.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname