Betaling coronatest in vreemde valuta noodzakelijk

08/01/2021 05:56 – Gilliamo Orban

De swab unit van het AZP aan de Flustraat net naast Covab waar burgers terecht zijn voor een niet medisch geïndiceerde Covid-19 PCR-test. : FB AZP Suriname  
PARAMARIBO – Door de schaarste van vreemde valuta in Suriname moeten niet medisch geïndiceerde personen de Covid-19-test bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) betalen in US dollar of euro. Voor elke munteenheid is het bedrag gesteld op honderd. “Het is een algemeen probleem dat we moeilijk aan vreemde valuta, zoals Amerikaanse dollars, kunnen komen en wij hebben voor het kopen van de benodigdheden voor de test vreemde valuta nodig”, legt Claudia Marica-Redan, directeur van AZP, de reden achter het besluit uit in gesprek met de Ware Tijd.
Voor de bovengenoemde groep is de betaling van de Covid-19-test volgens haar altijd gedaan in Amerikaanse dollar of euro. Het gaat om personen die willen vertrekken naar het buitenland en slechts een negatief testresultaat nodig hebben. Dat dienen deze niet zieke mensen als bewijs te hebben voor het land van hun bestemming.
Het AZP heeft ook een aparte testruimte voor zieke personen. “De mensen die klachten van de coronaziekte hebben of symptomen van het virus vertonen, hoeven niet te betalen voor de test”, zegt Redan. Zij weet dat in andere landen de coronatest veel duurder uitvalt. In Nederland kost dat 175 euro, terwijl in sommige landen de mensen tweehonderd US dollar moeten neertellen.
Ook Radjesh Ori, waarnemend directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), wijst erop dat de test in andere landen veel duurder is. Het BOG houdt zich niet bezig met commerciële coronatesten. Medilab en het AZP zijn daarmee belast. “Wij doen public health en testen mensen die Covid-19-symptomen hebben”, verduidelijkt Ori.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname