Bestuursambtenaren dreigen met directe werkneerlegging

Bestuursambtenaren uit verschillende districten zijn onder aanvoering van bondsvoorzitter Glenn Swamipersad vanochtend naar het regeringsgebouw getogen om hun onvrede kenbaar te maken aan vicepresident Ronnie Brunswijk. Een afvaardiging van de groep is door Brunswijk ontvangen. Wat uit het gesprek naar voren is gekomen is Suriname Herald niet bekend.
Volgens shopsteward Conrad Acton is er vanaf 2018 een scheefgroei ontstaan in de salarissen. Als oorzaak wordt het Fiso-systeem genoemd. Er is volgens hem vanaf toen gevraagd om een salariscorrectie en om uit het Fiso-systeem te stappen. De shopsteward zegt dat de vorige regering heeft getekend dat de bestuursdienst uit de beloningsreeks Fiso kon stappen en daarnaast was een looncorrectie en tussentijdse toelage beloofd.
De vicepresident en de huidige minister van Regionale Ontwikkeling en Sport hebben naar zeggen van Acton getekend hiervoor. “De minister van Binnenlandse Zaken weigert te tekenen voor uitbetaling”, zegt Acton.
Hij zegt dat de bestuursambtenaren aan het einde van deze maand hun verhoging zullen eisen. “Als we geen bevredigend antwoord krijgen gaat de bestuursdienst vanaf vandaag wel in actie”, zegt Acton.
“We zijn hier ter ondersteuning van het bestuur. We zijn ontevreden. Als we geen gunstig bericht horen zal het niet mooi worden. We nemen geen genoegen met minder”, zegt Romeo Ravenberg.
In de districten Coronie, Saramacca en Commewijne waren de bestuurskantoren vandaag gesloten, omdat de werkers de bond zijn komen ondersteunen. De overige kantoren waren tot tien uur vandaag open.
Naomi Hoever