Stichting Hart voor Suriname Worldwide heeft in een open brief aan president Chan Santokhi argumenten aangedragen voor en tegen het toekennen van een staatsuitvaart aan voormalig president Desiré (Desi) Delano Bouterse. Jay Pahladsingh, voorzitter van Stichting Hart voor Suriname Worldwide, zegt dat de kwestie door de stichting wordt omschreven als complex en gevoelig, waarbij ethiek, nationale identiteit en rechtvaardigheid centraal staan.
Argumenten vóór een staatsbegrafenis of staatscrematie1. Historische invloed: Bouterse speelde een belangrijke rol in de recente geschiedenis van Suriname, onder meer als leider van de militaire coup in 1980 en als president van 2010 tot 2020. Zijn invloed op de ontwikkeling van het land, zowel positief als negatief, kan volgens voorstanders niet worden genegeerd.2. Symbool van verzoening: een staatsbegrafenis kan worden gezien als een gebaar om verzoening te bevorderen en de samenleving te verenigen na een verdeeld verleden.3. Politieke realiteit: Bouterse genoot aanzienlijke steun van delen van de bevolking, met name onder aanhangers van de Nationale Democratische Partij (NDP). Een staatsbegrafenis zou kunnen worden gezien als erkenning van deze groep.
Argumenten tégen een staatsbegrafenis of staatscrematie1. Schending van mensenrechten: Bouterse wordt in verband gebracht met de Decembermoorden van 1982 en de slachting te Moiwana in 1986, ernstige misdaden tegen de menselijkheid die hij niet kan ontkennen.2. Juridische veroordelingen: Zijn strafrechtelijke veroordelingen voor drugscriminaliteit en moord maken hem in de ogen van velen ongeschikt voor een staatsbegrafenis.3. Ethische bezwaren: nabestaanden van slachtoffers van zijn regime hebben nooit gerechtigheid ervaren. Een staatsbegrafenis zou een belediging zijn voor deze slachtoffers en hun families.4. Schade aan Surinames imago: een staatsbegrafenis voor Bouterse zou internationaal kunnen worden geïnterpreteerd als een goedkeuring van zijn daden, met negatieve gevolgen voor het imago van Suriname.
Mogelijke middenwegAls compromis stelt de stichting een neutrale herdenking voor, waarbij Bouterse’s achterban de ruimte krijgt om afscheid te nemen zonder officiële staatsbetrokkenheid.In haar open brief benadrukt de stichting dat de argumenten tegen een staatsbegrafenis zwaarder wegen dan die ervoor. Ze roept de regering op om wijsheid te betrachten bij het nemen van een besluit.
- Wel of geen staatsbegrafenis Desi Bouterse..
- Politie tast in het duister over mysterie rondom dood voort…..
- Politie vordert 688 rijbewijzen in voor verschillende overt…..
- Matawai gemeenschap brengt dank uit aan Bouterse..
- Onderzoek naar familie Fernandes belicht haar rol in slaver…..
- AZP worstelt met grote schuldenlast van meer dan SRD 200 mi…..
- DNA debateert vandaag over 2 wetten die haast hebben..
- Guyanese crafters en producenten krijgen boost tijdens kers…..
- Vrouw aangehouden voor poging tot drugs smokkel in politiec…..
- CCK en IRIS bespreken behoud monumentale gebouwen met presi…..
- Ambassades tekenen condoleanceregister in Ocer..
- Politiekorpschef en legerbevelhebber bespreken versterking …..
- Vrouw probeerde drugs cellenhuis in te smokkelen..
- Brandweer constateert illegale vuurwerkverkoop aan minderja…..
- SEOB: ‘Langetermijnvisie en stabiliteit nodig voor duurzame…..
- Drugsvliegtuig stort neer bij Stondansi: Twee doden geborge…..
- Schuldeisers Oppenheimer dreigen rente te verhogen..
- Gecrasht vliegtuig, 2 lijken en drugs bij Stondansivallen..
- Vliegtuigcrash in Stondansi-gebied: twee doden en vermoedel…..
- Alcoholgebruikers verstoren openbare orde..
- Drugsvliegtuig neergestort in Nickerierivier in Stondansi-v…..