Terwijl iedereen het belang en zelfs de noodzaak inziet dat er heel snel een andere minister van Binnenlandse Zaken wordt benoemd, ziet president Chandrikapersad Santokhi dat helemaal anders. Hij is ondanks een op handen zijnde crisis weer op het vliegtuig gestapt naar Azerbaijan, waar politici, wetenschappers en anderen zich deze week buigen over het wereldwijde klimaat. Dat het politieke klimaat in eigen land uiterst stormachtig is, vindt het staatshoofd van minder belang.
Tekst Armand Snijders
Beeld Azernews
Welgeteld twaalf dagen was Santokhi weg naar Curaçao, Aruba, Miami en Colombia. Na zijn terugkeer ruim een week geleden, werd verwacht dat hij in eigen land de politieke koe bij de horens zou pakken en een nieuwe minister zou benoemen. Hij staat wat dat betreft voor een enorm dilemma want Bronto Somohardjo, de gewipte bewindsman, is van coalitiepartner Pertjajah Luhur (PL) en die partij wil de post weer bekleden. Maar Ronnie Brunswijk, voorzitter van coalitiepartner Abop, eist deze ministerspost op. Het is immers oorlog tussen die twee partijen die een paar weken geleden nog samen optrokken maar elkaar nu het licht niet meer in de ogen gunnen en elkaar voor rotte vis uitmaken.
Carbon negatieve status
Dat geruzie is tijdens Santokhi’s afwezigheid alleen maar erger geworden. Dat had hij aan zichzelf te wijten doordat hij zo nodig op reis moest. Na zijn terugkeer had hij het vooral druk met andere plichtplegingen en was het overleg binnen coalitieverband niet voldoende om eindelijk een knoop door te hakken. Althans, niet voordat hij afgelopen vrijdag weer op reis moest gaan, nu naar de klimaattop – COP29 – van de Verenigde Naties in het verre Azerbaijan. En passant gaat hij ook nog even naar Nederland.
Dat deze president onder vrijwel alle omstandigheden niet in staat is zaken te delegeren, is bekend. Of hij wil het gewoon niet omdat hij graag zijn gezicht aan de wereld wil laten zien en – in dit geval – weer vol trots zijn clichéverhaal kan afsteken dat Suriname voor 93 procent met bos bedekt is en dat het een van de drie landen ter wereld is met een carbon negatieve status. Zoals hij dat ook in Glasgow (2021), Sharm el-Sheikh (2022) en Dubai (2023) heeft gedaan. Maar al die jubelverhalen hebben Suriname tot op heden weinig opgeleverd.
‘Van groot belang’
Bovendien kun je je afvragen of het staatshoofd koste wat het kost persoonlijk bij de COP29 aanwezig moet zijn. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking die uiteraard ook weer van de partij is, en Santokhi zelf benadrukken vóór iedere reis dat het van groot belang is dat Suriname aanwezig is bij een bepaald evenement. Maar wat het voordeel daarvan is als niet alleen de vakminister of andere Surinaamse deskundigen aanwezig zijn, kunnen ze niet uitleggen.
“Het is belangrijk voor Suriname om altijd aanwezig te zijn op dit soort conferenties”, zei Ramdin ook deze keer. Maar waarom wordt niet gewoon verantwoordelijk minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu met een klein groepje deskundigen afgevaardigd? Dat zou ook heel wat belastinggeld schelen, maar daar kijkt deze president allang niet meer naar. Dasai is overigens wel mee maar de indruk bestaat dat hij daar niet vrijelijk zijn eigen plan kan trekken wat de Surinaamse belangen betreft.
Afmeldingen
Overigens heeft de Nederlandse premier Dick Schoof besloten niet af te reizen naar de klimaattop vanwege de ‘grote maatschappelijke impact’ rond het recente geweld in Amsterdam, waarbij Israëlische voetbalsupporters werden belaagd en mishandeld door relschoppers. Dat betekent dat hij wél doet wat Santokhi nalaat: het landsbelang vooropstellen boven externe belangen, in dit geval de klimaattop. Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei zal namens het kabinet wel aanwezig zijn.
En zo zijn er meer wereldleiders die het om verschillende redenen laten afweten. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen zal de klimaattop niet bijwonen, eveneens vanwege politieke ontwikkelingen in Brussel. Daar screenen EU-wetgevers de leden van haar nieuwe Europese Commissie, die de komende vijf jaar leiding zal geven aan de beleidsvorming van de EU. Ook de Amerikaanse president Joe Biden zal niet naar het evenement reizen en de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft zijn reis geannuleerd na een hoofdletsel vorige maand. Regeringsleiders uit China, Japan, Australië en Mexico ontbreken ook op de top, waarvan menigeen vindt dat er weinig concrete afspraken worden gemaakt.
Een heuse brasa
Ondertussen leven Surinamers in het ongewisse over hoe het politiek hier verder gaat. Kort voor zijn vertrek vrijdag gaf Santokhi nog wel een verklaring af, zoals gebruikelijk in een interview met zijn eigen Communicatiedienst Suriname (CDS) en niet tegenover kritische journalisten. Hij zei daarin dat hij “in de huidige situatie binnen de coalitie een beslissing zal nemen die in lijn is …
- Wisselkoers blijft stijgen ondanks waarschuwingen monetaire…..
- President Ali pakt lakse aannemers en overheidsfunctionaris…..
- SEOB: 62.% IMF maatregelen afgerond..
- Binnenland blijft stiefkind..
- Brunswijk is graag vaak waarnemend president..
- Scholen sluiten vanaf maandag om 13.00 uur..
- Nieuwe IFRC ‘Youth Commission’ brengt stem van jongeren naa…..
- DNA still not aligned on financial provisions for the three…..
- CHof: Schild of Schaduw van democratische rechtsstaat?..
- BESCHOUWING — Santokhi stelt klimaattop boven landsbelang..
- Arnhems George Jazzcafé komt weer tot leven in boek..
- NDP: “Verhogingen voor drie machten grove belediging naar s…..
- Pomba wint eerste SAB/Powerade 10k Road Race..
- Ramdin belooft goed verkiezingsproces ondanks perikelen BIZ…..
- Nigeria en Suriname willen samenwerken aan landbouwontwikke…..
- GBB reikt ruim 1200 grondpapieren uit aan burgers..
- Steun voor mensen met een beperking..
- Shell wint hoger beroep tegen baanbrekende Nederlandse klim…..
- Torarica bouwt aan toekomst met Long Stay Appartementencomp…..
- Suriname roept wereldleiders op tot actie: “Het is tijd voo…..
- IMF-programma volgend jaar maart afgerond..