BESCHOUWING — Liegen voor eigen parochie

Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens de ingebruikname van het gerenoveerde partijcentrum van de VHP uitspraken gedaan, die haaks staan op de waarheid. Met het oog op de verkiezingen denkt de partijvoorzitter en president de bevolking op het verkeerde been te kunnen zetten, maar de kiezers zullen die leugens blootleggen.
Tekst Armand SnijdersBeeld dWT Archief

Het was als preken voor eigen parochie afgelopen vrijdag in De Olifant aan de Jagernath Lachmonstraat: in een feestelijke stemming met een publiek dat hoofdzakelijk uit VHP-sympathisanten bestond, mocht partijvoorzitter Santokhi zijn gewillige toehoorders toespreken. Dan weet je bij voorbaat dat je geen tegenspraak krijgt en alles voor zoete koek wordt geslikt. Want in het hart van de oranje partij is kritiek niet welkom, alleen positieve boodschappen zijn daar te horen.
Die klonken dan ook, vooral uit de mond van Santokhi. Hij bejubelde vooral zijn eigen daden als president: hij wees op het ‘prudente’ beleid dat door zijn regering is gevoerd en dat hij niet terug naar de ellende wil. En dat er volgend jaar leiders gekozen moeten worden, die hun verantwoordelijkheid kennen. “Die kennis en deskundigheid hebben om het land op een verantwoorde wijze te leiden. Die deskundigheid hebben om crises te beheersen”, zo benadrukte hij.
Typische campagneboodschapTot zover is er niets aan de hand en kan dit praatje gezien worden als een typische campagneboodschap. Dat hij daarbij de zaken over het algemeen fraaier voorstelde dan ze daadwerkelijk zijn, is hem vergeven. Zo zijn politici nu eenmaal en ze willen hun eigen prestaties altijd mooier maken om zichzelf zo goed mogelijk voor de dag te laten komen.
Santokhi draaide in De Olifant zijn grijsgedraaide plaat weer af dat het land geleid moet worden door mensen die verstand hebben van olie en gas, dus van met name de VHP. Maar laat hij eerst maar eens bewijzen dat hij die deskundigen heeft. Immers, in 2020 zei hij bij zijn aantreden ook dat de partij die in huis had om alle enorme problemen in het land op te lossen, maar dat bleek later niet waar te zijn. Daardoor moet een groot deel van de samenleving nog altijd op een houtje bijten omdat de regering verkeerde prioriteiten heeft gesteld.
Verkoop StaatsolieHij lanceerde ook beweringen die niet gestaafd kunnen worden, zoals over Staatsolie: “Toen ik overnam hebben we een ander document gezien, ook van de vorige regering waar ze nog steeds doorging om Staatsolie te verkopen, nu voor 500 miljoen US dollar aan een buitenlands bedrijf.” Als dit waar zou zijn, is dat redelijk schokkend. Maar laat hij het bewijzen en het bewuste ‘document’ openbaar maken, anders blijft het maar een losse flodder, met de kennelijke bedoeling om de NDP zwart te maken, zoals zo vaak gebeurt.
Ook schreeuwde Santokhi in De Olifant van de daken dat hij “de leerkrachten en ambtenaren blij” heeft gemaakt met een salarisverhoging van 20 procent. Hij zei echter niet dat het in feite een sigaar uit de eigen doos was omdat ze in veelvoud van dit percentage hebben moeten inleveren door alle maatregelen die zijn regering de afgelopen vier jaar heeft genomen. Dus de landsdienaren zijn over het algemeen niet zo blij als Santokhi zegt.
De stellige bewering van de president dat het een VHP-verdienste is dat Suriname na 75 jaar een nieuw kiesstelsel heeft van landelijke evenredige vertegenwoordiging, waarmee een nieuwe periode van democratie wordt ingeluid, is grote onzin en een pertinente leugen. De VHP heeft hooguit meegewerkt aan de uiteindelijke wijziging, zoals ook andere partijen dat gedaan hebben. Maar het was Serena Muntslag-Essed die de kwestie van het oneerlijke kiesstelsel heeft voorgelegd aan het Constitutioneel Hof. Alle politieke partijen die er iets aan hadden kunnen veranderen, hebben dat in de afgelopen decennia consequent nagelaten. Ook de VHP.
Deal met BoutersePas toen het Constitutioneel Hof de wijziging in 2022 opdroeg, kwamen politici met tegenzin in actie en werd een aangepaste Kieswet uiteindelijk in De Nationale Assemblee aangenomen. De inbreng van Santokhi was daarbij te verwaarlozen. Naar verluidt is het wel zijn verdienste geweest dat de grote opponent NDP met de wijziging instemde, anders zou het nieuw kiesstelsel nooit zijn aangenomen in DNA.
Daarvoor moest hij in de achterkamertjes wel een deal sluiten om de veroordeelde NDP-voorzitter Desi Bouterse een ‘zachte landing’ te geven na diens veroordeling tot twintig jaar cel voor zijn rol bij de decembermoorden van 1982. Dat zou ook de reden zijn dat de veiligheidsdiensten hem niet in de gaten hielden en Bouterse kinderlijk eenvoudig de benen kon nemen en dus nooit is opgepakt. In feite heeft hij dus met instemming van Santokhi kunnen vluchten! Het opmerkelijke is dat de president nooit op deze beschuldigingen heeft gereageerd.
Het is jammer dat Suriname geen onafhankelijke fact checkers kent, die met name uitlatingen van politici – of ze …