BESCHOUWING — Liefde tussen Santokhi en Brunswijk is over

Terwijl president Chandrikapersad Santokhi en zijn vicepresident Ronnie Brunswijk krampachtig de schijn proberen op te houden dat hun relatie die jaar na de verkiezingen nog opperbest is, is de liefde tussen de twee leiders allang over. Achter de schermen katten ze elkaar afwisselend af en zwijgen ze elkaar vooral dood. Maar dat ze nog samen zijn ondanks dat het schijnhuwelijk compleet stuk is gelopen, heeft maar met één ding te maken: de macht die ze hebben voelt zo heerlijk aan. Die willen ze koste wat het kost behouden.

Tekst Armand Snijders

Beeld dWT archief – Kabinet van de president

‘Alles weer koek en ei tussen Chan en Bravo’ kopte United News eerder deze week. Vrijwel alle andere media hadden soortgelijke berichten. Die verschenen nadat Brunswijk in de dagen daarvoor weer eens zijn gal had gespuwd over de gang van zaken binnen de regering, zoals hij in de afgelopen 34 maanden wel vaker heeft gedaan. Zoals altijd probeerde Santokhi de boel weer te sussen en de tweede man gerust te stellen. Brunswijk pakte eenvoudig de aangeboden vredespijp aan en de samenleving werd wijsgemaakt dat het allemaal weer pais en vree is. Dat willen de twee leiders ook graag doen geloven.

Hoezeer Santokhi zich ook doodergert aan de fratsen van Brunswijk en de zwakte van de Abop-ministers, die hij maar niet mag vervangen van zijn vicepresident, zit hij niet te wachten op een breuk. Die had vrijwel iedereen al binnen een jaar na de coalitievorming verwacht, maar deze wordt krampachtig door de president – tevens VHP-voorzitter – voorkomen. Want dan zou hij zijn meerderheid in De Nationale Assemblee kwijt zijn en moeten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Revolte binnen de VHP

Nu is het een geluk bij een ongeluk dat er geen verkiezingen kunnen worden gehouden zolang de Kieswet niet is gewijzigd zoals het Constitutioneel Hof heeft geëist. Maar dat terzijde. Het is zeer de vraag of Santokhi na een nieuwe stembusstrijd weer president mag worden. De kans is groot dat de ontevreden kiezers hem zullen afstraffen voor het in hun ogen falende beleid.

Ook wordt er rekening gehouden met een revolte door exponenten binnen de oranje partij die van mening zijn dat Santokhi de naam van de VHP heeft verkwanseld en hem zouden willen afzetten als voorzitter. Daarmee worden ook zijn toekomstige ambities met de grond gelijkgemaakt en kan hij verlenging van zijn ambtstermijn vergeten.

Dus Santokhi heeft al genoeg zorgen binnen de VHP om zich ook nog echt druk te maken om het gedram en geklaag van Brunswijk. Nu is dat geklaag niet allemaal onterecht. Want vanaf de eerste dag in juli 2020 toen deze regering aantrad, is het overduidelijk dat de Abop en zijn voorzitter als een soort vijfde wiel aan de wagen functioneren en door de VHP-president totaal niet serieus worden genomen.

Ministerraad versus regeringsraad

Een typisch voorbeeld is dat Santokhi vrijwel iedere woensdag een vergadering van de regeringsraad belegt, die na de door Brunswijk als voorzitter geleide ministerraad wordt gehouden. In die regeringsraad – die doorgaans bij hoge uitzondering bijeenkomt – worden besluiten genomen die eigenlijk de ministerraad zou kunnen nemen, maar Santokhi heeft geen vertrouwen in Brunswijk.

Dat is mede de reden dat links en rechts op allerlei ministeries geldverslindende presidentiële commissies, werkgroepen, platforms en stuurgroepen zijn en worden ingesteld, wat een doorn in het ook van Brunswijk is. Ook de vele beleidsgebieden waarop ‘clusterministers’, meestal onder leiding van Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, vaak het werk van andere collega’s doen, vindt hij maar niks.

Zo nu en dan is Brunswijk het helemaal zat en roept hij, meestal op Abop-podia, dingen, die iedereen de wenkbrauwen doen fronsen. Maar de soep wordt bij hem nooit zo heet gegeten als die wordt opgediend, zo is inmiddels wel duidelijk. Want hij wil hoe dan ook als vicepresident de verkiezingen ingaan en hoopt dat hij daarna als president verder mag gaan. Ook al is het zeer onwaarschijnlijk – zo niet onmogelijk – dat dit zal lukken.

Want los van het feit dat de Abop – zeker in de gewijzigde opzet van het kiesstelsel – geen hoge ogen meer zal gooien, beseffen steeds meer kiezers dat Brunswijk als vicepresident het land vooral schande heeft gebracht en in negatieve zin op de kaart heeft gezet. Santokhi is zich daar maar al te goed van bewust en zal er alles aan doen om te voorkomen dat hij nogmaals in zee moet met de Abop en zijn voorzitter.

Besmuikt verleden

Echter, Santokhi was bekend met het besmuikte en criminele verleden van Brunswijk, die daardoor de zeer twijfelachtige eer had de eerste vicepresident met een crimineel verleden te zijn: immers, hij is veroordeeld voor een bankoverval, omdat hij laf een man in de rug had …