BESCHOUWING — De politiek loopt over van de overlopers

Het campagneseizoen voor de aanstaande verkiezingen is opvallend vroeg begonnen. En politici (in spe) manoeuvreren zich in allerlei bochten om op een verkiesbare plaats te komen. Of zich in ieder geval zo te positioneren dat ze na 25 mei 2025 een goed betaalde baan als adviseur, directeur of misschien zelfs minister binnen slepen. Maar dan moet je wel bij een partij zitten die in het machtscentrum komt. En dus moet je wikken en wegen, hielen likken en hopen op veel zegen om te brengen wat je wil. Het overlopen van onbeduidende politici is in volle gang, je kan zelfs stellen dat het land overloopt van de overlopers.
Tekst Armand Snijders

Beeld dWT archief
Ze worden overlopers genoemd, dissidenten of zelfs politieke motyo. Hoe je ze ook noemt en hoe je het ook wendt of keert, het zijn vooral opportunisten die geen gelegenheid voorbij laten gaan om zich in de kijker van vooral partijleiders en -besturen te spelen, zonder dat het vaak ook maar iets oplevert.

“Absolute koploper onder de overlopers is huidig NDP-parlementariër Soewarto Moestadja. Hij was gedurende zijn indrukwekkende carrière maar liefst vijf keer minister namens drie partijen”

Vooral bij Abop worden ze tegenwoordig met open armen ontvangen, of ze nou deugen of niet. Dat interesseert voorzitter Ronnie Brunswijk helemaal niet, zijn partij wemelt toch al van de duistere figuren, met hemzelf als meermalen veroordeelde crimineel en met zijn gevluchte ondervoorzitter Joël ‘Bordo’ Martinus als trieste voorbeelden.
Iedere stem die zijn partij binnenhaalt op 25 mei 2025 is voor hem meegenomen. Hij zal die hard nodig hebben om het zo vurig gewenste presidentschap binnen te slepen.
Groep Djojo
Eén van de meest opvallende ‘verhuizingen’ naar Abop tot nu toe, is die van een week of twee geleden van voormalig NDP-hoofdbestuurslid Soeparmin Djojobesari. Onder de geuzennaam ‘Groep Djojo’ stapte hij van de paarse partij over naar Abop, waar Brunswijk iedereen die zich wil aansluiten als held binnenhaalt.
Het heel vreemde is dat Brunswijk er kennelijk geen moeite mee heeft dat Djojobesari heeft verklaard dat hij de veroordeelde Desi Bouterse nog steeds als zijn voorzitter beschouwt. Mogelijk dat Brunswijk zich blindstaart op de elfduizend NDP-leden die de nieuwkomer zegt mee te nemen maar als hij een beetje navraag had gedaan, dan zou hij leren dat dit aantal volledig uit de lucht is gegrepen en de daadwerkelijke achterban uit nauwelijks enkele tientallen mensen bestaat.
Overigens, met Groep Djojo sloten ook Nieuw Suriname (NS), de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO) en KTPI Nieuwe Stijl zich bij Abop aan. Deze kruimelpartijen bestaan vooral uit figuren die van overlopen een gewoonte hebben gemaakt en zullen Abop alleen windeieren leggen en na de verkiezingen uit beeld verdwijnen om vervolgens hun geluk elders te zoeken.
Amper enkele dagen na de aansluiting ontstond er al beroering. Zo ontkende Soeresh Algoe, die door de Abop werd gepresenteerd als ondervoorzitter van Groep Djojo, dat hij zich heeft aangesloten bij de Abop. Hij zei tegen Starnieuws en D-TV nog steeds NDP’er te zijn.
Daarvoor maakten Ricardo Kenswil (coördinator Wetenschappelijk Bureau), Emanuel Enjoem (eerste ondervoorzitter/woordvoerder), Henry Dikoen en Romeo Kenswil (Adviesraad) en Shirly Royer (Vrouwenraad) van de PDO schriftelijk kenbaar het niet eens te zijn met voorzitter Waldi Nain die besloten heeft de samenwerking met de NDP op te zeggen en in zee te gaan met de Abop. Ze zegden het vertrouwen in de voorzitter dan ook per direct op.
Inhoudelijke verschillen
Overlopen is al minstens zo oud als de politiek bestaat. In het buitenland stapt een politicus weleens over van de ene partij naar de andere vanwege inhoudelijke verschillen of omdat men ontevreden is over de koers die wordt gevaren. In Suriname gaat het maar weinig om de inhoud omdat die meestal niet bekend is.
Het land kent geen ‘linkse’ of ‘rechtse’ partijen met vastgestelde ideologieën, al dan niet gebaseerd op religieuze principes. Die gelden hier niet, de indruk bestaat in de samenleving dat – een enkele uitzondering daargelaten – persoonlijke principes het uiteindelijke beleid bepalen. En dat bepaalt of je gaat overlopen of niet.
Opmerkelijke overstappen
Marijke Djwalapersad is één van de meest opvallende overlopers in de vrij recente geschiedenis. De van oorsprong VHP’er richtte in 1996 samen met enkele andere ‘dissidenten’ de BVD op onder leiding van Dilip Sardjoe en maakte daarmee een regeercoalitie met Jules Wijdenbosch als president mogelijk. Tot afgrijzen van VHP-voorzitter Jagernath Lachmon werd zij beloond met het voorzitterschap van De Nationale Assemblee, wat overigens geen succes werd. In 2000 richtte zij Naya Kedam op, waar ze zich ook niet meer mee in de politieke kijker wist te spelen. Uiteindelijk is ze met hangende pootjes in het VHP-nest teruggekeerd en uit beeld verdwenen.
Zo zijn er de laatste twee decennia heel wat …