door Steven Seedo
PARAMARIBO — “Met mijn voorstel wil ik bereiken dat corruptie en nepotisme niet langer sociaal worden geaccepteerd in Suriname. Corruptie is diefstal op industriële schaal, gepleegd door mensen die door het volk zijn gekozen, maar vervolgens staatsmiddelen misbruiken voor eigen gewin”, zegt bestuurskundige Beryl Vreden (82) bij het uitkomen van een document met voorstellen voor wijziging van de Grondwet.
Ze zegt tegen de Ware Tijd met dit initiatief een belangrijke mijlpaal te hebben bereikt in haar streven naar hervorming van het bestuurlijke systeem in Suriname. De voorgestelde grondwetswijzigingen zijn volgens haar essentieel voor het realiseren van een “hygiënisch bestuurlijk systeem”, waarin transparantie, integriteit en rechtvaardigheid de basis vormen. Vreden heeft het document aangeboden aan onder anderen president Chandrikapersad Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk, ministers, voorzitter Marinus Bee van De Nationale Assemblee (DNA), het Openbaar Ministerie, Hof van Justitie, de vakbonden en religieuze groeperingen.
“Het is nu aan ons allen om de noodzakelijke stappen te zetten en te laten zien dat we verandering willen”
Breed draagvlak gewenst
Om het proces toegankelijker te maken heeft ze een brochure uitgebracht met uitgebreide toelichting op de wijzigingen. Daarnaast geeft zij wekelijks op haar YouTube-kanaal met video’s uitleg om noodzaak van de voorgestelde hervormingen duidelijk te maken. Bij het doorvoeren van de voorstellen zal vooral DNA een actieve rol hebben, met name bij de behandeling en goedkeuring.
Vreden noemt als het grootste obstakel de weerstand tegen verandering. “Veel politieke actoren vrezen verlies van macht en invloed, ook al zijn de veranderingen volledig uitgewerkt en eenvoudig uit te voeren. Deze hervormingen zijn bedoeld om het systeem efficiënter en rechtvaardiger te maken, wat ten goede komt aan het hele land.”
De initiatiefneemster wil zoveel mogelijk burgers achter zich krijgen – en daarmee achter de voorstellen – en heeft daarvoor een online petitie opgezet. “Ik moedig iedereen, die overtuigd is van de voordelen van deze hervormingen, aan om ze te ondertekenen. Dit is een kans voor de bevolking om actief bij te dragen aan een betere toekomst.” De ondertekende petitie zal uiteindelijk aan DNA worden aangeboden.
Integriteitsconvenant
Haar voorstellen bieden een duidelijke routekaart naar een beter bestuurlijk systeem dat corruptie en nepotisme elimineert. Ze benadrukt dat het succes van de hervormingen afhangt van de wil van zowel de overheid als de samenleving. “Het is nu aan ons allen om de noodzakelijke stappen te zetten en te laten zien dat we verandering willen.”
Eén van de meest opvallende voorstellen is het opnemen van een integriteitsconvenant in de Grondwet, waarvan de bedoeling is dat iedereen die een openbare functie wil vervullen, een notariële verklaring moet ondertekenen. Het document legt afspraken tussen de ondertekenaar en het volk vast en bepaalt de juridische consequenties bij schending. Dit initiatief moet de integriteit en verantwoordelijkheid binnen het bestuur waarborgen.
Vreden is op Aruba uit Surinaamse ouders geboren, maar verhuisde al op heel jonge leeftijd naar Suriname. Later vestigde ze zich in Nederland. Ze studeerde economie aan het Instituut voor Sociale Wetenschappen in Den Haag en ontwikkelde een diepgaande interesse in internationale betrekkingen en politiek. Deze achtergrond heeft haar geïnspireerd om zich in te zetten voor maatschappelijke verandering. Gedurende dertig jaar bekleedde zij diverse functies bij Shell Internationale Petroleum Maatschappij.
Naast haar bestuurlijke inspanningen heeft Vreden op andere manieren bijgedragen aan de Surinaamse samenleving. Zo organiseerde ze in mei 2023 in Theater Thalia de lezing ‘African and Suriname History: The Untold Storie’. Haar passie voor educatie en bewustwording komt ook tot uiting in haar huidige werk.
- DSB vraagt extra alertheid tijdens feestdagen..
- Spong over uitvaart met staatseer voor Bouterse: ‘rechterli…..
- Drugsverslaafde zoon bedreigt moeder met de dood..
- King Koyeba eert Bouterse met minuut stilte tijdens spetter…..
- Regering plant “respectvolle uitvaart” Bouterse..
- Driejarig meisje is eerste vuurwerkslachtoffer..
- Parlementariërs kiezen voor kerst boven behandeling crucial…..
- Regering: Respectvolle uitvaart en afscheid oud-president..
- Regering maakt morgen besluiten bekend rondom uitvaart Bout…..
- ‘Bouterse maandagavond overleden’..
- 36-jarige man door politie Livorno opgepakt voor met de doo…..
- Vp: Bouterse heeft op 18 december foto’s voor me gest…..
- Gerson R. Lens..
- Nederlandse douane onderschept wederom cocaïne in kerstbroo…..
- Bouta was bij ET en ET heeft Bouta naar Leonsberg gebracht..
- Kinderen Huize Campagne vanaf 1 januari zonder brood..
- Afhankelijk, een knellende band die nooit verveeld (slot)..
- Politie Livorno houdt zoon aan die bejaarde moeder met de d…..
- Consensus..
- Escalatie van Cocaïnehandel via West-Afrika..
- Zorgautoriteit en AZP nieuwbouw prioriteit voor ministerie …..