BEP wil betere belastinginning en hervorming belastingstelsel

Er wordt nog steeds te weinig belasting afgedragen aan de staat, en dit moet volgens de BEP ook als een verdienmodel worden gezien. Wereldwijd halen landen gemiddeld meer dan 30 procent van hun inkomsten uit belastingheffing ten opzichte van hun bruto binnenlands product (BBP), terwijl dit percentage in Suriname slechts rond de 16 procent ligt. De belastingontduiking in het land is volgens BEP-voorzitter Ronny Asabina alarmerend hoog.
In een interview met Radio ABC pleitte Asabina voor een grondige hervorming van het belastingstelsel. Hij is voorstander van het verlagen van de belastingdruk. “Binnen de inkomstenbelasting betaalt men momenteel tot 38 procent, dat is te hoog,” aldus de politicus. Hij stelt voor dit tarief te verlagen naar 25 procent.
Ook de dividendbelasting, die momenteel 25 procent bedraagt, zou volgens Asabina moeten worden verlaagd naar 15 procent, om zo bedrijven te stimuleren om deze belastingvorm daadwerkelijk af te dragen. Daarnaast benadrukt hij dat de pakkans — de kans dat belastingontduiking wordt ontdekt en bestraft — drastisch moet worden vergroot. “Mensen mogen zich niet blijven verschuilen voor de belastingdienst,” stelt hij.
Volgens Asabina kan de staat bovendien aanzienlijke inkomsten genereren uit de kleinschalige goudsector, mits deze effectief wordt geordend. “We praten dan over een potentieel van US$ 500 miljoen per jaar. Met dat geld kan er enorm veel gedaan worden voor de ontwikkeling van het land.”
De BEP-leider uitte kritiek op de regering, die volgens hem ondanks signalen en inzichten onvoldoende actie onderneemt om het belastingprobleem aan te pakken. Hij waarschuwt dat het land ten onder dreigt te gaan aan de belangen van bepaalde groepen.
“De staat moet haar rechtvaardig aandeel van de koek krijgen, en dat zie ik tot nu toe niet gebeuren,” aldus Asabina.