door Valerie Fris
“Vroeger wilde ik niets met politiek te maken hebben. Maar je ziet zoveel misstanden om je heen; het land wordt leeggeroofd en er gebeurt niets met de daders. Orde in dit land wordt niet genoeg gehandhaafd. Ik kwam op een bepaald punt in mijn leven waarbij ik dacht: ik moet het zelf gaan doen in plaats van zaken overlaten aan anderen die een dubbele agenda erop na houden.” Onder andere met deze woorden legt Ceciel Pinas, sinds 2006 lid van de BEP in gesprek met de Ware Tijd uit waarom hij voor de politiek heeft gekozen. Pinas staat op de DNA-kandidatenlijst op plek 31.ADVERTISEMENT
Pinas komt uit een gezin van negen kinderen, van wie hij het vierde is. Geboren in het dorpje Tamarin aan de Cottica, kwam hij na de lagere school daar te hebben doorlopen via een broer terecht in een pleeggezin in Moengo. “Alles wat ik nu heb bereikt heb ik te danken aan wijlen pak Djais en wijlen ma Satira Partodikromo-Jasin. Ze hebben mij opgenomen in hun gezin waarbij hard werken centraal stond. Ik heb me goed aangepast aan de familie, was gehoorzaam en ze gaven me de ruimte om verder te leren”.
“Pinas wil zich inspannen dat er een ombudsbureau wordt ingesteld, waar de bevolking serieuze klachten en misnoegen kan deponeren”
Nadat Pinas de mulo en daarna de Middelbare Handelsschool had doorlopen, trad hij in 1982 in dienst van de Hakrinbank. Hij werkte er achtendertig jaar, onder andere in een leidinggevende positie. Maar de ambities bleven knagen. Pinas studeerde in 2007 af aan de Anton de Kom Universiteit als jurist en in 2009 behaalde hij zijn Master of science aan de University of the West Indies.
Tóch bleef hij bij de Hakrinbank. Maar direct na zijn pensionering begon hij aan de verplichte juridische stage voor het advocaten beroep en werd vorig jaar beëdigd bij het Hof van Justitie. “Ik ben iemand die niet opgeeft en ik wil als voorbeeld dienen voor mijn kinderen en mijn omgeving”, vertelt hij over zijn motivatie.
Zijn gezin heeft hem altijd ondersteund. Pinas is veertig jaar getrouwd met Renette Martodikromo. Ze hebben samen twee dochters en een zoon en daarnaast vijf kleinkinderen. Hij is lid van de St. Clemenskerk en sinds 2016 voorzitter van de sectie Ziekencommunie. Pinas voetbalt, maar ook hengelen en ontspannen bezig zijn vindt hij belangrijk. Hij is ook gek op planten. “Op mijn erf ga je tenminste één cassave-, twee boulanger-, twee antroewa en een peperplant vinden. Dat levert een besparing op en ik hoop dat andere gezinnen dat overnemen.”
Verandering
“Ik ben van mening dat ons volk niet nationaal is opgevoed en er heerst altijd een situatie van ‘iedereen voor zichzelf’. Corruptie is een woord, dat je vaak hoort. Iedereen klaagt erover, maar niemand doet wat eraan. Er moet nu orde op zaken worden gesteld. Wij moeten de politieke orde veranderen”, zegt Pinas overtuigd.
Hij deed zijn intrede in de politiek door toedoen van de toenmalige voorzitter van de BEP, wijlen Caprino Alendy. De partij richtte zich voornamelijk op het herstel van achter gesteldheid van het binnenland. “Omdat ik uit het binnenland kom, heeft dat mij bijzonder aangesproken.” Pinas zegt dat vooral na zijn eigen studie de grote achterstand in ontwikkeling in het binnenland nog meer is opgevallen. Hij ziet bij BEP genoeg toppers, die in staat zijn het tij te keren.
De politicus heeft een aantal thema’s waar hij zich sterk voor wil maken als parlementariër. Ik zal erop blijven hameren dat handhaving, controle en sancties de basis ingrediënten zijn om de orde in een samenleving scherp te houden. De kracht van de wet is handhaving.” Hij pleit voor daadwerkelijke scheiding der machten. “Uitvoerende en wetgevende macht mogen geen verlengstuk van elkaar zijn.” Pinas wil zich inspannen dat er een ombudsbureau wordt ingesteld, waar de bevolking serieuze klachten en misnoegen kan deponeren.
Staatsinkomen verhogen
Pinas heeft een aantal ideeën om het inkomen van de staat te vergroten, zeker voordat de ‘oliedollars’ beschikbaar komen. Dat zou kunnen door onder meer nauwkeurige belastinginning bijvoorbeeld vermogensbelasting, maar ook door nieuwe belasting maatregelen. Hij pleit voor strenge bezuinigingsmaatregelen op alle ministeries en het stoppen van landelijke verspilling zoals met vervoermiddelen.
Extra boete voor overtreders van de wet maar ook alle (nadelige) overeenkomsten met de overheid evalueren en aanpassen of waar mogelijk opzeggen bijvoorbeeld van ‘onnodige’ huurpanden. Evalueren waar de overheid inkomsten misloopt en dat veranderen. Inefficiëntie binnen de overheidssector aanpakken waarbij ook het ambtenaren apparaat verder opgeschoond moet worden.
“Het Openbaar Ministerie dient ‘speur’ te maken op criminele praktijken en waar nodig bezittingen te confisqueren”, zegt Pinas. Hij merkt op dat gedetineerden ook kunnen helpen aan de opbouw van het land door …
- Aanvraag spoedvergadering ligt bij DNA-voorzitter..
- Politieke partijen vragen president integriteit en transpar…..
- Minister Mathoera betreurt niet-sportieve campagnevoering..
- Ecuador: Noboa wint verkiezingen, rivaal eist hertelling..
- Oppositionele partijen willen spoed DNA-vergadering over ‘z…..
- Nieuw pompgemaal moet wateroverlast in Creola structureel a…..
- Conflict rond Jap-A-Joe legt spanningen binnen verkiezingsi…..
- Ver strekkende gevolgen..
- CHS beslist: kandidaat Edward Belfort verwijderd van NDP-li…..
- Hoe de NDP nu al misleidt, laat staan wanneer ze straks wee…..
- BEP voert stembiljet 2025 aan..
- BEP staat op plek 1 op stembiljet; DUS en APP verschijnen n…..
- Waldo Marsono Mingoen..
- Lydia Marilyn Mangoensentono-Lynch..
- BEP trekt nummer 1 bij loting kandidatenlijsten; A20 en NPS…..
- Politieke partijen vragen waarborging integriteit en transp…..
- Competitie vervalsing..
- Eurokoers bereikt SRD 41 bij cambio’s: koersdruk houdt aa…..
- Schakers Yeung en Kaslan naar Trinidad en Tobago..
- Moengotapoe beschikt over mini-kunstgrasveld..
- Gemaskerde criminelen stelen kluizen met waardevolle inhoud..