PARAMARIBO — De beoordeling van de statuten van politieke organisaties door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) geschiedt al veertien jaar lang. De reguliere beoordeling casu quo toetsing is dus geen nieuwe actie van het OKB. Dit zegt de organisatie donderdag in een persbericht naar aanleiding van de rechtszaak die de Nationale Partij Suriname (NPS) heeft aangespannen tegen het kiesbureau.
Op het verzoek van de NPS tot registratie in het Openbaar Register heeft het OKB het besluit genomen om de organisatie in de gelegenheid te stellen om haar statuten in overeenstemming te brengen met de wettelijke vereisten zodat de registratie kan plaatsvinden. “Het doet dan niet ter zake of een politieke organisatie oud of nieuw is, of een politieke organisatie al jaren deel heeft genomen aan de verkiezingen of niet”, stelt het OKB.
“Elke politieke organisatie is onderworpen aan de wet en moet de wet naleven”
Voor de registratie van politieke organisaties in het Openbaar Register dat door het OKB wordt gehouden, geldt in deze de Wet op Politieke Organisaties. Deze wet schrijft voor dat politieke organisaties aan in die wet neergelegde dwingende vereisten dienen te voldoen.
“Het OKB heeft een standaard beoordelingsformulier ontwikkeld vermeldende de vereisten van de genoemde wet om de toetsing casu quo beoordeling voor elke politieke organisatie op een eenduidige en uniforme wijze te kunnen doen. In dit geval blijkt dat het OKB, de NPS na de standaard beoordeling bij een verzoek tot opnieuw registreren in de gelegenheid heeft gesteld om haar statuten in overeenstemming te brengen met de wet”.
Elke politieke organisatie is onderworpen aan de wet en moet de wet naleven. Het OKB betreurt ernstig de gang van zaken en zal zich onvermoeid inzetten om haar taken en bevoegdheden op de meest gepaste wijze uit te voeren.
“Het OKB heeft de NPS nimmer afgewezen of aangegeven dat de partij niet zal worden geregistreerd wanneer haar statuten voldoen aan de wet. Nimmer houdt het OKB een agenda op na om een politieke organisatie uit te sluiten voor deelname aan een verkiezing, te pesten of tegen te werken. Integendeel is het OKB een constitutioneel orgaan dat erop toeziet dat elke kiesgerechtigde of politieke organisatie van hun rechten op een behoorlijke wijze gebruik kan maken,” stelt voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks van het OKB.
“Het OKB blijft een onwankelbaar bewaker van de democratische beleving in Suriname. Voor het uitvoeren van haar werkzaamheden zijn er voldoende checks en balances opgenomen om te waken voor de integriteit van het OKB”, besluit Sheikh-Alibaks.
- Man (56) doodt echtgenote (45) en pleegt zelfmoord..
- Hoezo geen koelie als president terwijl er meer Hindostanen…..
- Importers are not criminals..
- Prominente Surinamers roepen op Suriname schoon te maken..
- Volksgezondheid: Plaatsen van modebeugels gevaarlijk!..
- Somohardjo ziet Nasier Eskak graag als volgende BIZA-minist…..
- Laatste woord nog niet gezegd over onregelmatigheden Inter-…..
- DNA versterkt Aanbestedingswet om corruptie en inefficiënti…..
- Symbolische steun en blijvende uitdagingen:..
- Temperatuur daalt, afwisselend zon en bewolking..
- Delegatie Standard & Poors over twee weken in Suriname …..
- Na rechterlijke comparitie: SVB tijdelijk terug naar oude s…..
- Geen speciale wetgeving nodig om ‘local content’ te bescher…..
- Kamala Harris waarschuwt voor tweede presidentschap Trump..
- Arnold Herman Ristie (88) Amsterdam 27-10-2024..
- COP16: Landen lanceren natuurcoalitie..
- Meteodienst: Kans op kortdurende, zware onweersbuien..
- Ministry of Justice and Police investigates abuse in detent…..
- Padieboeren hebben weer problemen bij het inzaaien..
- COP16: Santokhi roept op tot wereldwijde samenwerking..
- IMF onder de indruk van resultaten die Suriname bereikt hee…..