Benzine 41 keer duurder in Suriname in vergelijking met Venezuela

REDACTIE – De prijs van benzine is in Suriname 41 keer duurder in vergelijking met Venezuela.
Grof omgerekend in Surinaamse dollars is de prijs per liter benzine bij de Venezolaanse pompstations slechts 28 cent.
Het Zuid- Amerikaanse land biedt daarmee de goedkoopste benzine ter wereld aan zijn burgers. De prijs omgerekend in de Amerikaanse dollars is slechts $ 0.020 per liter. De gemiddelde benzineprijs in Suriname is $ 0.82 per liter.
Critici zijn van oordeel dat er iets structureel fout gaat met de brandstofprijsontwikkeling in ons land. Wij zijn te veel onderhevig aan buitenlandse invloeden die grote impact hebben op de prijzen en daarmee onze koopkracht.
Het KSVC liet woensdag aan weten dat er in Suriname te veel moet worden betaald bij de pompstations aangezien er sinds de jaren 70 van de vorige eeuw al grote voorraden olie zijn gevonden voor onze kust.
Voor het relatief klein aantal mensen dat in Suriname woont zou er al geruime tijd veel goedkope brandstof beschikbaar moeten zijn, oordeelt het KSVC.
“Maar het tegendeel gebeurt, de benzine wordt steeds duurder, ook omgerekend in Amerikaanse dollars”.
“In de meeste landen met redelijke of grote olievoorraden is het benzinetarief erg laag. Zo is de prijs van een liter benzine in Iran omgerekend slechts 87 Surinaamse centen en in een zeer rijk land als Koeweit nog geen SRD 5,- “.
“Zelfs in de Verenigde Staten van Amerika is benzine goedkoper dan in Suriname, waar er omgerekend nog geen SRD 10,- per liter moet worden betaald”,
“Er zijn 47 landen in de wereld waar de benzine goedkoper is, waaronder Zuid – Amerikaanse landen zoals Venezuela, Colombia, Bolivia en Ecuador”, aldus het Kritische Surinaamse VrouwenCollectief.
In Nederland en Hongkong moet er het meest worden neergeteld bij de pompstations. In Nederland omgerekend SRD 27.70 per liter benzine en in Hongkong  SRD 33.30 per liter.