Tekst en beeld Sharon Singh
PARAMARIBO — Bezwete gezichten, klamme handen en beenspieren, die soms protesteerden, tegen de inspanning. Danseressen die vielen door de uitdagende technieken die ze oefenen, maar steeds weer rechtop krabbelden, vastberaden om door te gaan. Repetitie na repetitie, perfectie in de maak, alles met één helder doel: samen dansen voor de wederopbouw van balletschool Charlotte Sprangers.
In december vorig jaar verwoestte een felle brand de school die 48 jaar lang de passie en het erfgoed van Charlotte Sprangers, voormalig ballerina en danslerares, droeg. De school aan de Nassylaan, opgericht door Charlotte zelf, stond symbool voor vier decennia dansgeschiedenis.
“Ik ben er nog steeds heel emotioneel over. Alles waar je zo hard voor hebt gewerkt, alles wat je hebt opgebouwd, ben je ineens kwijt”Charlotte Sprangers
De brand vernietigde niet alleen het gebouw, maar ook veel documentatie, kostuums en beelden die onmiskenbaar onderdeel waren van de rijke geschiedenis. Slechts een klein deel van het erfgoed was digitaal opgeslagen. Lilian Sprangers, dochter van Charlotte, geeft momenteel les bij Thalia. “Veel mensen hebben hun steun betuigd en dat heeft ons echt getroost. Het was moeilijk om zoveel in één klap te verliezen, gelukkig was mijn moeder die dag niet thuis”, vertelt Lilian aan de Ware Tijd.
Voor Charlotte zelf is de verwoesting van de school des te zwaarder. “Ik ben er nog steeds heel emotioneel over. Alles waar je zo hard voor hebt gewerkt, alles wat je hebt opgebouwd, ben je ineens kwijt. Maar mijn zoon zegt altijd: ‘ala ogri e tyari wan bun‘. Ik wacht geduldig af om te zien wat die ‘bun’ gaat zijn”, houdt ze de krant voor.
(lees verder onder de )
Na de brand stond van het pand waarin balletschool Charlotte Sprangers was gevestigd nog een deel van het geraamte overeind. [: Terence Oosterwolde]
Samen bundelen
Zaterdag waren er danstrainingen op verschillende locaties, zowel in als rondom hoofdstad Paramaribo. Bij CoD@nCo dansstudio gingen de trainingen zonder ophouden door. Danseressen gingen volledig op in hun bewegingen. Ondanks de vermoeidheid en soms de pijn, was de passie van hun gezichten af te lezen. Een danseres, met een lichte blessure, keek aandachtig toe, vastberaden om terug te keren wanneer haar lichaam het weer toeliet.
Ook bij Moira Morroy’s Movement Studio was de sfeer intens en gefocust. Allemaal voorbereid op de Benefietvoorstelling: ‘Samen voor Charlotte’, die zaterdag plaatsvindt in Theater Thalia. Meer dan zestien scholen zullen deelnemen aan dit bijzondere evenement. “Na de Covid-19-periodes hebben we niet zo’n indrukwekkende voorstelling gehad met zoveel dansers samen”, zegt Moira Morroy, organisator van de benefietvoorstelling, tegen de Ware Tijd.
Sinds december heeft ze talloze collega-dansers benaderd om deze voorstelling mogelijk te maken. “We waren allemaal getroffen door het verlies van balletschool Charlotte Sprangers en iedereen was bereid om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw.”
Collectieve stap naar nieuw begin
Morroy garandeert “een spectaculaire voorstelling” met meer dan tachtig danseressen die samen het podium van Thalia zullen betreden. Ze is ervan overtuigd dat het “een geweldige show” zal worden, met optredens in verschillende dansstijlen, zoals bellydance, hiphop, ballet en moderne dans.
Het streefbedrag voor de benefiet is SRD 250.000. “Meer is natuurlijk altijd welkom”, voegt Morroy eraan toe. Ze hoopt dat de opbrengst in ieder geval genoeg zal zijn om de fundering van een nieuwe dansschool op te bouwen. ‘Samen voor Charlotte’ is daarom niet alleen een dansvoorstelling, maar een collectieve stap richting een nieuw begin.
De organisator deelt zelf flyers uit en plakt die ook op bekende locaties, vastberaden om haar steentje bij te dragen aan de wederopbouw van balletschool Charlotte Sprangers. “Charlotte’s was mijn eerste school en ook van vele anderen.”
Leerlingen van CoD@nCo hebben er ontzettend veel zin in. Ze zetten zich allen in voor de wederopbouw van Balletschool Charlotte Sprangers.
- Quick Response Team opereert vanuit politie posthuis 6..
- Het Falen van Volksgezondheid (3)..
- Suriname steunt Guyana in haar grensdispuut met Venezuela: …..
- ‘Historische’ ontwikkeling grondenrechten..
- Voedselpakketten en sociale bijstand sneller en toegankelij…..
- Politieke partijen registreren zich voor deelname aan verki…..
- President Santokhi spreekt VN-topman en EU-chef over mondia…..
- Politieposthuis 6 officieel her ingebruik genomen door de p…..
- BEP-voorzitter Asabina: ‘Wij gaan met opgeheven hoofd de ve…..
- Reactie op “Onthutsende onthulling: president Hof zat ook o…..
- Gaanman Velantie: Okanisi-volk verwerpt respectloze wet gro…..
- VSB ernstig bezorgd over mijnbouwovereenkomst met Chinalco..
- Zanger/musicus Ruben Semmoh waagt zich ook aan entertainmen…..
- Ruim 71.000 personen uit bestand koopkrachtversterking geha…..
- Okanisi-volk verwerpt respectloze conceptwet grondenrechten..
- Geen ruimte voor verwarring over Tigri!..
- Dc Lewis: “Plaatselijke gemeenschap is tevreden met de Chin…..
- Bezorgde burger luidt noodklok over vermeende corruptieve p…..
- Perspectief van een Cubaanse influencer in Suriname: Het z…..
- Nieuwe uitgave Wij Slaven van Suriname ook beschikbaar voor…..
- TELESUR blij om veranderde rechtsvorm..