Belfort: “Dreamteam van Chan is een droom gebleven”

Het dreamteam van president Chan Santokhi is gewoon een droom gebleven, zegt ABOP-parlementariër Edward Belfort, als hij een evaluatie maakt van de regering-Santokhi die gisteren een jaar aanzat.
Hij kan de regering niet eens een cijfer geven want zijns inziens is dit de slechtste regering ooit die heeft gefunctioneerd als hij de verschillende regeringen vanaf de revolutieperiode met elkaar vergelijkt. Deze regering mag van hem opstappen.

Beeld: TBN

Situatie is verergerdIn gesprek met Suriname Herald geeft de parlementariër aan dat toen deze regering aantrad die te maken had met een brandstofprijs die ronde de SRD 6 was. Deze is inmiddels met meer dan 100 procent verhoogd.
De koers voor de Amerikaanse dollar lag ronde de SRD 7 voor US$ 1. De prijzen in de winkels zijn dagelijks aan het stijgen. Een fles spijsolie is nu rond de SRD 50, terwijl dit een jaar geleden nog voor SRD 10 gekocht kon worden. “Het volk lijdt erger dan tevoren”, zegt Belfort. Groente is onbetaalbaar geworden. Drie sopropo’s kosten SRD 100, nooit was groente zo duur in Suriname, benadrukt hij.
Cijfer onder de nul voor regering-SantokhiVolgens Belfort scoort deze regering heel laag als een cijfer gegeven moet worden voor haar prestatie. Er is sprake van een dusdanige slechte prestatie dat ze niet eens een cijfer van nul tot en met tien verdient. Bij haar aantreden heeft de regering beloofd verschillende zaken aan te pakken, echter merkt Belfort dat ze juist het tegenovergestelde doet.
Nepotisme zou verbannen worden, transparantie zou aan de dag gelegd worden en er zou openheid van bestuur zijn. Niets ervan is waar, integendeel ziet men dat “friends and family” geaccommodeerd worden met banen en posten in bedrijven en statuten van Staatsolie NV worden gewijzigd om de first lady te accommoderen.
Volgens de parlementariër is de president zo laag gevallen dat hij het kleine beetje hulp die de samenleving krijgt van familie in Nederland en België bestempelt als ‘diaporakapitaal’. Het armoede die de mensen ervaren waardoor hun familie hen te hulp schieten. Diasporakapitaal zou de president halen bij investeerders in Nederland en dat zou in de miljoenen zijn. “Waar is dat kapitaal gebleven?”, vraagt Belfort zich af.
Dreamteam is bij een droom geblevenVolgens de parlementariër deugen de ministers niet. De president had bij de aanstelling van zijn regeerteam aangegeven dat het om een dreamteam gaat. Belfort is van oordeel dat er geen sprake is van een dreamteam, maar dat het slechts is gebleven bij een droom die niet verwezenlijkt is geworden.
De kwestie van het ontslag van gewezen minister Diana Pokie blijft een raadsel voor Belfort. Ondanks er twee commissies waren ingesteld om te onderzoeken, weet de samenleving nog steeds niet wat Pokie fout heeft gedaan. Het volk zou geïnformeerd worden wat de bevindingen zijn van de commissie. “Niets ervan is gepresenteerd. Iets is in een waas van geheimzinnigheid gebeurd en tot op dit moment weten we niet waarom mevrouw Pokie ontslag moest nemen”, zegt hij.
Indien ze daadwerkelijk iets mis had gedaan, dan zou men dat presenteren als te zijn de reden voor haar ontslag. De zaak zou dan naar het Openbaar Ministerie (OM) worden gestuurd, is de parlementariër van oordeel. Daarom vindt hij dat bij deze regering transparantie zoek is.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald