Beleidscoördinatie nieuwe regering

SURINAME KRIJGT ZONDAG een nieuwe president en vicepresident die na benoeming van de ministers een regering zullen vormen. Hoop op verandering en vooral een nieuwe wind is waar Suriname met een figuurlijke gortdroge keel naar dorst. Het land wordt al jarenlang geleid door politici die van leiderschap eigenlijk geen kaas gegeten hebben. Toch is het de vraag hoe schoon deze nieuwe bezem zal kunnen vegen.

De coalitie zal bestaan uit vijf partijen. De NDP als grootste, de NPS, Abop, Bep en A20. Alle partijen hebben samen een regeerakkoord getekend en zijn het op papier eens met de richting waarheen gestuurd zal worden de komende vijf jaar. De regering Santokhi/Brunswijk had ook een regeerakkoord getekend en ook mooie afspraken gemaakt over hoe ministeries niet van politieke partijen zouden zijn. Uiteindelijk werden tal van presidentiële werkgroepen ingesteld, kreeg het Kabinet van de President allerlei extra budgetten en werd de woensdag een vergaderdag voor ministers met zowel een Raad van Ministers (RVM) vergadering, en daarna een Regeringsraadvergadering (RRV).

Een politiek en bestuurlijk slagveld met beschuldigingen over en weer naar elkaar toe, is wat het resultaat werd van vijf jaren regering Santokhi/Brunswijk.

Besluiten genomen in de RVM waren van lagere orde geworden dan besluiten genomen in de RRV. Wat bij de RVM voorgezeten door de vicepresident werd afgekeurd, werd in de RRV voorgezeten door de president goedgekeurd en andersom. Te bedenken dat het eerst ging om een coalitie van vier partners dat uiteindelijk een coalitie van twee werd nadat PL op het laatste moment vertrok. Een politiek en bestuurlijk slagveld met beschuldigingen over en weer naar elkaar toe, is wat het resultaat werd van vijf jaren regering Santokhi/Brunswijk.

Suriname heeft het ook anders gekend. Het Front, dat later Nieuw Front werd, heeft in verschillende regeercombinaties samengewerkt. De kern van de samenstelling was eerst VHP, NPS en KTPI en is door de jaren heen uitgebreid met andere partijen. Ram Sardjoe die van 2005 tot 2010 vicepresident was van Suriname liet enkele jaren terug in een interview met de krant weten dat hij middels consensus besluiten nam bij de RVM. De traagheid en het gebrek aan slagvaardigheid die dat tot gevolg had kennen we intussen. En het resultaat ook.

Coördinatie van beleid wordt dus een uitdaging voor de nieuwe leiding van het land. Zeker met partner Abop, die luidkeels haar ongenoegen laat blijken omdat ze zoveel water bij de wijn heeft moeten doen om mee te doen in de coalitie, wordt het lastig. Het is bijna verbijsterend hoe die partij dwingt om beoordeeld te worden op aantal behaalde stemmen maar niet op de puinhoop die het samen met partners uit de regering Santokhi/Brunswijk heeft achtergelaten.

Kortom het zal leiderschap eisen van de president elect en vicepresident elect om een middenweg te vinden tussen een zelfstandige minister die vanuit een bepaalde politieke overtuiging het beleid bepaalt en die toch de richting van de regering moet aanhouden. Voorwaar een moeilijke, maar zeker geen onmogelijke taak.