Beleid doet onvoldoende voor onderwijs binnenland

Vanuit het beleid wordt er nog steeds weinig gedaan voor het onderwijs in het binnenland. Het is begrijpelijk dat de bewoners van dit gebied klagen en zich achtergesteld voelen, terwijl de plaatselijke gemeenschappen veel potentie tonen. “Daar moet spoedig verandering in komen,” zegt Wilgo Valies, oud-vakbondsleider en actief lid van DA’91, in het programma De Tafel van Suriname suriname en Rasonic TV.
Tijdens het vraaggesprek ging Valies in op de problemen in het onderwijs en wat er volgens hem veranderd moet worden. Van belang is het dat alles in kaart moet worden gebracht en de mensen alle voorzieningen krijgen. Dan hoeven ze volgens Valies niet massaal naar de stad om onderwijs te genieten.
Niet alleen in het binnenland, maar ook in alle districten moeten instituten worden opgezet met voldoende personeel en voorzieningen om de achterstanden in te halen. Een ander belangrijk punt waar de onderwijsdeskundige aandacht voor vraagt, is de kwestie van schoolverlaters. Zij mogen niet aan hun lot worden overgelaten en moeten worden teruggehaald in het onderwijssysteem.
Als voorbeeld gaf hij aan dat deze groep een vak kan leren, zodat ze een bijdrage kunnen blijven leveren aan de ontwikkeling van de samenleving. Valies gaf aan dat de leiding van DA’91 binnenkort een persconferentie zal houden, waarin de partij haar plannen voor het onderwijs zal toelichten. De oud-vakbondsman zei dat het nieuwe onderwijssysteem op zich geen probleem is, maar dat het zonder de juiste randvoorwaarden volgens hem nooit goed zal werken.
Leerkrachten moeten voldoende bijgeschoold worden om dit systeem te begrijpen en uit te leggen aan de schoolgaanden. De opleidingsinstituten zijn volgens hem niet betrokken bij het doorvoeren van de vernieuwingen. Dat heeft uiteindelijk voor de nodige problemen gezorgd.
Valies stelt dat hij niet tegen vernieuwingen is, maar dat deze wel goed voorbereid hadden moeten worden door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het DA’91-lid ziet raakvlakken tussen het nieuwe systeem en dat van Finland. Hij benadrukte echter dat in Finland de randvoorwaarden aanwezig waren, wat in Suriname niet het geval is. Het onderwijs in Finland is zo aantrekkelijk dat velen volgens hem in die sector willen werken.
In Suriname vormt het tekort aan gekwalificeerde praktijkdocenten ook een groot probleem. De overheid moet eerst alles goed op orde hebben om van het systeem een succes te maken. Valies uitte verder kritiek op het feit dat de problemen in de onderwijssector groter zijn geworden, mede door het dictatoriale gedrag van de minister richting de sector.
[embedded content]