Belangenafweging en quarantainebeleid houden openstelling westgrens tegen

10/02/2021 16:04 – Ivan Cairo

 
PARAMARIBO – Ongelijke belangen aan weerszijden van de Corantijnrivier zijn mede oorzaak waarom de herstart van de veerverbinding tussen Suriname en Guyana nog niet heeft plaatsgevonden. Ook wat betreft het quarantainebeleid zijn er obstakels. De Surinaamse autoriteiten willen de westgrens openstellen, maar dan alleen voor goederentransport. Echter, Georgetown wil dat tegelijkertijd ook het personenverkeer vanuit het Guyanese grondgebied naar Suriname mogelijk wordt. Daar is Paramaribo nog niet voor te vinden, omdat Guyana nogal liberaal omgaat wat betreft het Covid- 19-quarantainebeleid.
Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) geeft in gesprekmetde Ware Tijd aan dat Guyana genoegen neemt met een negatieve PCR-test en reizigers die daarover beschikken hoeven niet in quarantaine. In Suriname dient elke passagier die uit het buitenland komt minstens tien dagen in afzondering te gaan. Verder stelt de bewindsman dat openstelling van de grens met Guyana voor personenverkeer tegelijkertijd inhoudt dat de grens met Brazilië, waar het coronavirus een gigantisch probleem is, ook wagenwijd wordt opengezet. Brazilianen zouden via de grens tussen Guyana en hun land naar Suriname kunnen komen. Suriname moet zichzelf beschermen, zegt de minister.
De regering wil voorlopig wel goederentransport mogelijk maken, omdat een aantal grote Surinaamse bedrijven in het westerbuurland vestigingen hebben die bevoorraad moeten worden. De bevoorrading gebeurt nu via de zeehavens. Het dilemma is dat er geen Guyanese bedrijven in Suriname zijn gevestigd en dus bij goederentransport het een eenrichtingssituatie zou worden waar Guyana kennelijk weinig aan heeft. Daarom opperde Georgetown dat ook het personenverkeer weer mogelijk wordt omdat wel veel Guyanezen Suriname bezoeken. Vooralsnog wilde Paramaribo het strenge quarantainebeleid niet versoepelen, waardoor er sprake was van een impasse.
Intussen werkten partijen aan protocollen en voorbereiding om eventueel toch, zij het op beperkte schaal, personenverkeer toe te staan. Toen het besluit eenmaal was genomen dat er een aangepaste quarantaineregeling zou komen voor personen uit Guyana, nam het aantal besmettingen in Suriname schrikbarend toe en werd de heropening van de westgrens weer geparkeerd.
Intussen is de Canawaimaveerboot van nieuwe motoren voorzien en uit de droogdok. Op het vaartuig worden nog wat kleine reparaties verricht voordat het weer in de vaart zal worden gebracht, zegt de TCT-minister. De veerboot wordt een van deze dagen naar Nickerie overgebracht. In de tussentijd had Guyana de veerboot Sandaka gemobiliseerd om de veerverbinding tussen Southdrain en Moleson Creek te hervatten. De vertegenwoordigers in de Guyanees-Surinaamse jointvenure die het beheer voeren over de veerverbinding plegen regelmatig overleg over de herstart van de veerdienst. Woensdag buigt de regering zich tijdens een vergadering ook over het vraagstuk van heropening van de grens met Guyana, aldus minister Jubithana.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname