Beiroet: Grote havenbrand maand na kunstmest explosie

Libanon is een onderzoek gestart naar een enorme brand die uitbrak in de haven van Beiroet, een maand na een enorme explosie waarbij meer dan 190 mensen omkwamen. De brand brak uit in een spijsolie- en bandenmagazijn in de belastingvrije zone van de haven.

Brandweerlieden en militairen hebben, zelfs met blushelikopters, urenlang tegen de brand gestreden voordat ze deze onder controle kregen. Er zijn geen gewonden gemeld en de oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Op social media gedeelde beelden lieten zien dat havenarbeiders wegliepen toen de brand donderdag uitbrak. De brand veroorzaakte een donkere rookpluim over de Libanese hoofdstad. Het hoofd van het Rode Kruis van Libanon, George Kettaneh, zei dat sommige mensen last hadden van kortademigheid, maar er waren geen meldingen van gewonden.

Het gebied rond het vuur was afgezet om verspreiding te voorkomen. Raymond Khattar, directeur van de civiele bescherming, vertelde het door de staat gerunde National News Agency, dat degenen die werken aan het blussen van de brand niet zouden vertrekken “totdat de vlammen volledig gedoofd zijn”. Tegen de avond meldden de autoriteiten dat de meeste vlammen waren gedoofd.

De brand brak uit, iets meer dan een maand na een enorme explosie in de Libanese hoofdstad, die werd veroorzaakt door 2.750 ton ammoniumnitraat dat in een pakhuis in de haven tot ontploffing kwam. Naast de dodelijke slachtoffers raakten duizenden gewond en maar liefst 300.000 dakloos door de explosie van 4 augustus.

Ondanks de verzekering van ambtenaren dat de situatie onder controle was, reden sommige inwoners, die nog steeds getraumatiseerd waren door de explosie van vorige maand, de stad uit. “Ik ben gedwongen om ze uit Beiroet te halen vanwege de rook en de brand die weer in de haven plaatsvindt”, vertelde Majed Hassanein, die met zijn vrouw en kinderen vertrok, tegen persbureau Reuters.

Anderen beschreven hoe de brand herinneringen aan de explosie opriep. “We waren zeker bang … het is pas een maand geleden sinds de explosie die Beiroet verwoestte. We zagen hetzelfde weer gebeuren”, zei de 53-jarige Andre Muarbes.

Brandweerlieden bestreden urenlang de vlammenzee (Foto: EPA)

Het Libanese leger maakte in een tweet bekend dat de militaire politie een onderzoek naar de brand was begonnen. Havendirecteur Bassem al-Qaisi vertelde eerder aan het radiostation Voice of Lebanon dat de brand begon in een pakhuis waar vaten spijsolie werden opgeslagen en zich vervolgens verspreidde naar de bandenopslag in de buurt.”Het is te vroeg om te weten of het komt door de hitte of een andere fout”, zei hij.

Michel Najjar, de minister van Openbare Werken bij de vertrekkende regering, vertelde de lokale media dat de eerste aanwijzingen erop wezen dat de brand was begonnen door reparatiewerkzaamheden in de haven. Maar hij zei dat de volledige details over wat er gebeurde pas duidelijk zouden zijn als er een “uitgebreide studie” was voltooid.

Tijdens een ontmoeting met topfunctionarissen op donderdag zei president Michel Aoun dat de brand het gevolg kan zijn van sabotage, een technische fout of nalatigheid. “In alle gevallen moet de oorzaak zo snel mogelijk bekend zijn en moeten de daders ter verantwoording worden geroepen”, aldus Aoun op het presidentiële Twitter-account. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com