‘Beëindiging DNA-lidmaatschap moet via verkiezingsorganen en niet bij president’

04/02/2021 18:00 – Wilfred Leeuwin

Lothar Boksteen zegt dat op basis van de wettelijke procedures Sergio Akiemboto nog gewoon parlementariër is. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Lothar Boksteen, oud-voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), zegt tegen de Ware Tijd dat de kwestie-Sergio Akiemboto een les moet zijn. Volgens hem kan het nooit zo zijn dat wanneer een gekozen parlementariër afstand wil doen van de zetel die eerst een brief moet schrijven naar de president. “De president heeft er helemaal niets mee te maken. Ik heb hier steeds op gewezen. Het ontslag moet schriftelijk aangevraagd worden bij het hoofdstembureau van het district waarin de persoon is gekozen. Dan gaat het proces meteen in werking en gaan de stukken naar het Centraal Hoofdstembureau. Was dat gebeurt dan waren we bespaard gebleven van wat zich nu voordoet”, zegt Boksteen.
Hij vindt het typisch Surinaams dat nu, zo een geval zich voor het eerst voordoet, er niet met wijsheid wordt gehandeld. “Dit is nieuw. Niemand rekent er op dat een parlementariër ontslag zal aanvragen. Ik denk dat alle betrokken partijen het best rustig met elkaar om de tafel moeten gaan zitten om een betere oplossing te vinden voor dit nieuwe geval. En dan moet je de zaken ook goed gaan regelen”, zegt Boksteen. Hij benadrukt dat er eigenlijk helemaal geen rol mag zijn voor de president en het parlement, omdat die geen verkiezingsorganen zijn.
Boksteen, die net als Jennifer van Dijk-Silos, voormalig voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, jarenlange ervaring heeft in het verkiezingsgebeuren, zegt evenals haar dat zoals de wettelijke procedures nu voorschrijven, Akiemboto gewoon parlementariër is. “Anders zou het zijn wanneer de president, nog voordat hij de tweede brief van Akiemboto had gekregen, het parlement op de hoogte had gesteld van zijn ontslagaanvraag. Ik zie niet in waarom hij zijn eerste brief niet kan intrekken wanneer er geen enkel proces is ingezet.”
Boksteen noemt het echt Surinaams dat tussenstations als het instituut van de president en DNA de boventoon voeren, terwijl er duidelijke verkiezingsorganen zijn. “Het Centraal Hoofdstembureau stelt de uitslag vast en is ook het verkiezingsorgaan dat bekend maakt wie wel en wie niet is gekozen en wie de opvolgers zijn. Alles staat daar geregistreerd. Het is toch bijna vanzelfsprekend dat je daar je ontslag moet indienen, wat heeft de president er mee te maken?”
Boksteen wijst op vragen van de Ware Tijd op nog een nieuw aspect in deze kwestie. “Als we volgens de regels werken is de voorzitter van het hoofdstembureau van het district Brokopondo niet de nieuwe districtscommissaris. Die is, niet omdat hij districtscommissaris is, automatisch de voorzitter van het hoofdstembureau van het district. Daarvoor moet je eerst beëdigd worden.”
De voorzitter van het hoofdstembureau in Brokopondo is volgens Boksteen nog altijd districtscommissaris Frederik Finisie en niet de nieuwe districtscommissaris Ludwig Mendelzoon. Wanneer assembleevoorzitter Bee dus stukken zal opsturen, zou hij die moeten richten aan Finisie als voorzitter van het beëdigde hoofdstembureau van Brokopondo. “Die gaat het registeren en de stukken doorsturen naar het Centraal Hoofdstembureau”, zegt Boksteen.
De Ware Tijd verneemt dat de vorige week dit probleem zich heeft voorgedaan in district Wanica waar er een districtsraadslid moest worden vervangen. Dat district heeft twee bestuursressorten. De huidige districtscommissarissen zijn Safiek Goelaman (Wanica Zuidoost) en Suraskha Sital-Hirasingh (Wanica Noordwest). Echter, districtscommissaris Audrey Hankers uit de periode van de vorige regering, is nog altijd de beëdigde voorzitter van het hoofdstembureau van Wanica. Het proces om het districtsraadslid te vervangen kon geen voortgang vinden omdat Hankers niet was gevraagd aanwezig te zijn als voorzitter van het hoofdstembureau in Wanica.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname