PARAMARIBO — “Investeren in leden en leren over hoe ze zich naar buiten presenteren”. Dat is iets dat parlementsvoorzitter, Marinus Bee anders had willen doen. “Andere kunnen zeggen dat dit niet de rol van DNA is, maar uiteindelijk gaat het om de organisatie en de kwaliteit die je wilt leveren”, laat Bee optekenen in een persbericht. Hij blikt terug op zijn vijfjarige ambtstermijn als leider van het parlement
Sommige leden komen ‘werk klaar’ binnen, maar andere zouden baat hebben bij meer ondersteuning. “Misschien zijn we daar tekortgeschoten – in hoe we nieuwe leden opvangen en begeleiden”. De oproep aan politieke partijen is om ook op te letten op de kandidaten die ze naar binnen willen halen. “Ze zijn volksvertegenwoordigers, maar dienen namens een politieke organisatie”.ADVERTISEMENT
“Natuurlijk waren er excessen in de openbare vergaderingen – die horen bij het politieke spel. Wie het kent, begrijpt het”
“Ik ben al vijftien jaar lid van het Hoogste College van Staat, zowel gediend in de oppositie als in de coalitie.” Het jaar 2020 markeerde voor Bee een hoogte punt binnen zijn parlementaire loopbaan, alwaar de verkiezing en beëdiging tot voorzitter van DNA plaatsvond. Op de vraag hoe hij zich op deze functie had voorbereid, gaf Bee aan dat hij reeds in 2015 kandidaat vicevoorzitter was. Zijn ambitie om voorzitter te worden, resulteerde dus in een gedegen voorbereiding.ADVERTISEMENT
107 wetten: van BTW tot Burgerlijk Wetboek
Een van de doelstellingen van Bee was het verhogen van de kwaliteit van de wetgeving. “We hebben enorme stappen gezet om de wetgevingscapaciteit van het parlement te verbeteren, en ik ben trots op wat we hebben bereikt”, zegt hij. Er is geïnvesteerd in de wetgevingsafdeling. Dit te meer de rol van het Constitutioneel Hof, – dat wetten toetst – bekend was. “Qua aantal ga ik me niet druk maken, maar alles wat we produceren, moet goed zijn.”
In totaal werden 107 wetten goedgekeurd, waaronder de BTW-wet en het nieuwe Burgerlijk Wetboek, die directe impact hebben op de samenleving. Volgens Bee waren deze wetten van groot belang voor de verdere ontwikkeling van Suriname. “We hebben een heel moeilijke start gehad met Covid-19. In 2020 hebben we maar vier wetten aangenomen, in 2021 waren dat vijftien.”
De Griffie
De voorzitter blikt ook positief terug op de samenwerking met de Griffie en de collega-parlementariërs. “Mevrouw Ruth de Windt en haar team hebben topwerk geleverd. Het personeel was altijd professioneel en stond altijd klaar om te ondersteunen. Ik kan geen enkel persoon aanwijzen van wie ik zou kunnen zeggen dat ik van die persoon geen ondersteuning heb gehad in mijn functie, benadrukt hij. Wat betreft het ondersteunend college zijn er doelen gesteld en keer op keer zijn die ook gehaald.
“Het politiek college was soms uitdagend, maar als het ging om werken in ’s lands belang, heb ik gemerkt dat we elkaar vaak konden vinden. Het was een parlement waarin mensen verbindend bezig waren. Natuurlijk waren er excessen in de openbare vergaderingen – die horen bij het politieke spel. Wie het kent, begrijpt het. De sfeer in een huishoudelijke of commissievergadering is bovendien heel anders dan in een openbare vergadering.”
Met de naderende verkiezingen en een mogelijke opvolger in het vooruitzicht, gaf de voorzitter advies aan de nieuwe leider van het parlement. “Mijn advies is eenvoudig: zorg ervoor dat de basis die we hebben gelegd, wordt voortgezet. Er is geïnvesteerd in zowel mensen als processen, en dat moet blijven gebeuren. Het is belangrijk om te blijven luisteren naar je collega’s, maar ook naar het personeel. Zij zijn de ruggengraat van het parlement.”
Zelf heeft Bee zijn mind nog niet opgemaakt als hij gaat voor nog een termijn als voorzitter. Doorslaggevend zal zijn, de rol van de politieke partij waar hij lid van is. “Van daaruit moeten de voordrachten komen”.
- Mathoera: verandering bij defensie zichtbaar..
- Inhoudelijke behandeling Money Laundering-zaak K.C. start 5…..
- Campus Village bij AdeKUS opgeleverd: stap naar toegankelij…..
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president..
- Column: Positieve mindset..
- Dorpsbestuur Pokigron legt knelpunten voor aan president..
- Op weg naar 25 mei: Santokhi sluit zichzelf bij voorbaat ui…..
- Santokhi heeft geen moeite met ambities van partijgenoten..
- Zorgcrisis bij Esther Stichting houdt aan..
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar..
- Annand Jagesar waarschuwt voor risico’s bij olie-exploitati…..
- Tyrone Spong verliest bij rentree..
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)..
- Brunswijk baseert groei ABOP op aantal mensen dat zijn kabi…..
- Veertig participeren in cursus Sportadministratie..
- Stemmen bij volmacht alleen onder strikte voorwaarden mogel…..
- Kwijtschelding schulden van burgers aan SWM in Vredenburg..
- Man mishandeld en beroofd door gewapende verdachten in Comm…..
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht..
- Suriname zet in op export biologisch geteelde ananas: ‘We z…..
- Verdachte milieuverontreiniging Stuwmeergebied voorlopig op…..