Bee: Ook Javanen hebben strijd geleverd om top te bereiken

Hebt u uzelf ooit gevraagd onder welke omstandigheden de Javaanse immigranten destijds hebben gewerkt en gestreden? We praten altijd over de strijd die onze Marrons en Hindostaanse broeders en zusters moesten leveren, maar ook de Javaanse immigranten hebben onder zeer slechte omstandigheden moeten wonen en arbeiden. Ook zij hebben strijd geleverd en hard gewerkt om de top van het land te bereiken. En ze gaan door. Woorden van Assembleevoorzitter Marinus Bee zondag, na de kranslegging bij het monument ter herdenking van de Javaanse Immigratie op Mariënburg. 

Bee is er van overtuigd dat indien de eenheid onder Javaanse groep is kapot geslagen, het zal lukken om deze te herstellen. Hij ging hiermee in op de toespraak van minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, dat er nu geen sprake is van eenheid onder de Javaanse groep. Bee zei dat als hij naar waarnemend Ronnie Brunswijk en voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) kijkt, hij geen Marron en Javaan ziet, maar twee Surinaamse broeders. Er zal strijd moeten worden geleverd om de Surinaamse economie en moraal en ethiek wederom op te bouwen. Daarvoor is tijd nodig, maar ook de bijdrage van alle leiders. Volgens Bee is er hoop; we zijn op de eerste plaats Surinamers en we moeten met z’n allen, in eenheid, hard werken om onze kinderen en kindskinderen een beter Suriname te kunnen bieden.

Brunswijk blikte terug op de aankomst van de eerste groep Javaanse immigranten in 1890. Zij werden naar Suriname gehaald om de plantages te voorzien van voldoende arbeidskrachten, nadat de slavernij was afgeschaft. Een groep van 94 personen reisde uit het Indonesische Solo af naar Suriname en werd te werk gesteld op Mariënburg, dat toen eigendom was van de Nederlandsche Handelmaatschappij. Brunswijk zei erg blij te zijn met de Javaanse broeders en zusters in Suriname; zonder hen zou het land niet zijn wat het wezen moet. 

“We hoeven geen baas te zijn over anderen, maar we willen ook geen knecht zijn. Wat we willen, is dat we als Javaanse groep ook inspraak hebben. En praten over Javanen en het Javaans zijn betekent niet dat er een stukje discriminatie in zit. Dit heeft PL-voorzitter Somohardjo tijdens de kranslegging op Mariënburg benadrukt. De politicus, die ruim 50 jaar in de politiek zit en stelde dat hij in 2025 niet meer op het politieke podium te zien zal zijn, memoreerde dat ook vandaag Internationale Dag der Inheemsen wordt herdacht. “We lijken op elkaar. Alleen heet de ene Jubithana en ik heet Somohardjo”, gaf hij de gelijkwaardigheid van deze twee en alle andere etnische groepen weer. 

Behalve door Brunswijk, Bee en Somohardjo werden ook kransen gelegd door minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken en minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. VHP-ondervoorzitter Glenn Oehlers, NPS-voorzitter Gregory Rusland, DNA-lid Evert Karto (PL) en districtscommissaris Adjaikoemar Kali van Commewijne behoorden ook tot degenen die een krans plaatsten bij het monument. 
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com