Bee: ‘Nieuwbouw onderstreept toewijding aan versterking democratische instellingen’

PARAMARIBO — De bouw van de vergaderzaal achter het nieuwe gebouw van De Nationale Assemblee (DNA), die gehuld is in controverses, heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. De stalen kolommen en balken aan de buitenzijde werden woensdag ceremonieel geplaatst. Volgens het persbericht van het parlement markeerde deze symbolische handeling de overgang naar een volgende bouwfase.

DNA-voorzitter Marinus Bee merkte op dat de handeling symbool staat voor “stabiliteit, verbinding en vooruitgang”. De geplaatste kolommen vormen de dragende structuur voor de dak- en wandconstructie van het gebouw aan de Grote Combéweg. Hij benadrukte het belang van deze stap binnen het bredere traject van duurzame vernieuwing van het parlement. “Deze nieuwbouw onderstreept onze toewijding aan de versterking van onze democratische instellingen”, stelde hij.ADVERTISEMENT

“Er is geen discussie of er wel of niet mag worden gebouwd. Er is discussie over de architectuur van het gebouw”

VHP-parlementariër Mahinder Jogi, voorzitter van de commissie Nieuwbouw, sprak zijn tevredenheid uit over de voortgang van de werkzaamheden. “Dankzij goed leiderschap is het gelukt om deze fase succesvol te realiseren”, meende Jogi. Hij zwaaide lof toe aan Bee voor diens blijvende ondersteuning, ook in periodes waarin de middelen beperkt beschikbaar waren.

Janki Construction, die met de bouw van de vergaderzaal is belast, zei woensdag dat er voor de resterende werkzaamheden zes kalendermaanden zijn uitgetrokken. “We zijn nog in de fase van ruwbouw. In de loop van deze maand gaan we dat stukje afronden.” Met de werkzaamheden werd in 2023 gestart, maar door stagnatie is er volgens projectleider Anil Kisson een stagnatie geweest van zes tot zeven maanden. “Maar we zijn nu in volle gang.”

Oproer

De International Council on Monuments and Sites (Icomos) van de Unesco, die expert is in monumentenbouw, had in het technische rapport van mei 2023 een waslijst aan bezwaren tegen de bouw van de vergaderzaal. Ze meldde dat het gebouw veel te groot is, niet past binnen de architectuur van de houten binnenstad van Paramaribo en dat de bouw daarvan onuitwisbare schade zal opleveren aan de historische waarde van de binnenstad.

Icomos merkte op dat een nieuw gebouw zou moeten voldoen aan de voorwaarden van het masterplan dat was gemaakt, voordat aan de bouw van de nieuwe panden aan de Henck Arronstraat was begonnen in 2018. Binnen het masterplan staat dat een eventueel gebouw er zou mogen komen, maar dat het veel kleiner zou moeten zijn dan de gebouwen aan de straatzijde van de Henck Arronstraat en dat het moet passen binnen het gemarkeerde grijs gebied. Daarnaast zou het geen inbreuk mogen maken op de historische waarde van de erfgoedsite.

Eind oktober 2023, net voordat de werkzaamheden vanwege de ophef werden stopgezet, gaf minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aan dat de vergaderzaal zeker zou komen. “Er is geen discussie of er wel of niet mag worden gebouwd. Er is discussie over de architectuur van het gebouw.” Ondanks de vele kritiek vanuit verschillende maatschappelijke groepen en DNA-fracties geloofde de bewindsman er heilig in dat het overleg tussen de regering en Unesco zou leiden tot een goede basis voor de voortzetting van de bouw.

Collega Riad Nurmohamed van Openbare Werken bezigde krasse taal tijdens de ophef. “Suriname is lid van Unesco, niet Unesco is lid van Suriname. Laat dat eens duidelijk zijn. Er moet ook een stuk vrijheid zijn. Ik heb de documenten bestudeerd en er is niets mis met het ontwerp.”

Het startsein van het project ‘Gebruiksgereed opleveren van het vergadercomplex van DNA’ werd op 12 oktober 2023 gegeven met de onthulling van dit bord. [: CDS]