Bij de behandeling van de Kiesregeling in De Nationale Assemblée (DNA) afgelopen donderdag, hebben parlementariërs zich subtiel uitgelaten over het democratisch gegeven dat burgers een wetsproduct kunnen doen toetsen bij het Constitutioneel Hof (CHof) wanneer men het oneens is met DNA. Zo liet DA’91 via een advocaat de waarborgsom toetsen bij het CHof, waarna die onverbindend is verklaard en het parlement genoodzaakt was om die te wijzigen naar een veel lager bedrag. Ondanks irritatie van de politiek, zegt parlementsvoorzitter Marinus Bee dat iedere uitspraak van het CHof altijd is gerespecteerd. ‘Je gaat altijd mensen die niet helemaal eens zijn met zo’n besluit. Maar, de uitspraken worden gerespecteerd. Tot nu toe is dat het geval en dat is belangrijk’.
NDP-parlementariër Melvin Bouva hekelde het dat ‘mensen die het oneens zijn met het parlement, een enveloppe pakken en rennen naar het Constitutioneel Hof’. Bouva stelde dat het CHof haar rol moet begrijpen in deze. ‘Hoewel we niet bemoeien met hun, zou zij ook niet horen te bemoeien met ons, wil ik wel een beroep doen dat het hof zich daaraan houdt’.
VHP-parlementariër Mahinder Jogi vindt dat het parlement het werk ‘ongestoord en ongehinderd’ het werk moet kunnen doen, onder geen enkele bedreiging van niemand en geen enkele politieke partij. Hij vindt dat het parlement gechanteerd wordt door mensen die dreigen te stappen naar het CHof.
NPS-parlementariër Gregory Rusland vindt dat het nu de hoogste tijd wordt om deze discussie over de waarborgsom af te sluiten en goede verkiezingen te organiseren. Ook ABOP-assembleelid Edgar Sampie had een soortgelijke mening. Hij ‘roept iedereen op…ook buiten het parlement, om achter deze wet te staan zodat we nu eindelijk 100 procent kunnen focussen op de organisatie van de verkiezingen op 25 mei 2025’.
‘Het is waar we als samenleving voor hebben gekozen’, zegt Bee. Volgens hem moet de Wet Constitutioneel Hof wel weer op de operatietafel. Het zal geëvalueerd moeten worden want het is jong instituut, vindt hij. Hij zou samen met de leden van het CHof een evalutie willen doen. Na bijna vijf jaar bestaan te hebben, wordt het tijd voor.
- CLAD-onderzoek nog niet afgerond..
- Korpschef belooft aanpak dienstverlening afdeling Verkeer..
- NPS gelooft in mega-snelle transformatie van Surinaamse eco…..
- Anieta Hermien Uiterloo-de Vries..
- Grot Harvey Ricardo..
- Gisela Willemine Bernadette Klaiber..
- ECD neemt knoflook in beslag wegens prijsopdrijving..
- Spong: OM is vrij de gegevens van obductie Bouterse beken…..
- Ramadhin wil correct overzicht achterlaten voor opvolger..
- ECD sluit weer winkels wegens prijsopdrijving..
- Lange arm..
- Spong: “Nabestaanden van Bouterse hebben weinig reden tot k…..
- Families en toeristen brengen virussen uit Nederland..
- MinOWC bekroont vijf ‘medewerkers van het jaar’..
- Dertien Cubaanse soldaten vermist na explosies in munitiede…..
- ECD sluit supermarkten voor prijsopdrijving..
- Afgenomen vertrouwen..
- Nederland draagt 5 miljoen euro bij aan Surinaams Productie…..
- Kabinet van de President biedt Huize Ashiana verdere onders…..
- Eerste persoon besmet met vogelgriep in Louisiana overleden..
- De Surinaamse Effectenbeurs (2)..