Met de verkiezingen in aantocht blikt assembleevoorzitter Marinus Bee terug op zijn ambtstermijn aan het hoofd van De Nationale Assemblee (DNA). Het waren vijf bewogen jaren, gekenmerkt door uitdagingen, hervormingen én wetgevingsmijlpalen.
ADVERTENTIE
“Ik ben al vijftien jaar lid van het hoogste college van staat, zowel vanuit de oppositie als de coalitie. Maar 2020 was een hoogtepunt: mijn verkiezing tot voorzitter,” aldus Bee. Hij gaf aan dat zijn ambitie om ooit voorzitter te worden al jaren leefde. Reeds in 2015 was hij kandidaat voor het vicevoorzitterschap. Die lange voorbereiding resulteerde in een duidelijke visie bij zijn aantreden: de wetgevingscapaciteit van het parlement versterken.
107 wetten: van btw tot Burgerlijk WetboekEen concreet resultaat van die missie is de goedkeuring van 107 wetten in vijf jaar, waaronder de invoering van de belasting over de toegevoegde waarde (btw) en het nieuwe Burgerlijk Wetboek. “Die wetten hebben directe impact op de samenleving. In 2020 hadden we door Covid maar vier wetten kunnen aannemen. In 2021 werden het er vijftien en daarna zijn we echt op stoom gekomen,” aldus de voorzitter.
Bee benadrukt dat hij zich minder druk maakt over het aantal wetten, maar vooral over hun kwaliteit. “Alles wat we produceren moet goed zijn. Daarom is er geïnvesteerd in de wetgevingsafdeling van het parlement, zeker met het oog op de toetsende rol van het Constitutioneel Hof.”
Samenwerking met Griffie en politiek collegeOok de samenwerking binnen het parlement kwam aan bod. Bee sprak zijn waardering uit voor de Griffie, onder leiding van Ruth de Windt. “Zij en haar team hebben topwerk geleverd. Altijd professioneel, altijd beschikbaar. Zonder hen zou dit werk niet mogelijk zijn.”
Over het politiek college was Bee realistischer: “Het was soms uitdagend, maar als het ging om landsbelang konden we elkaar vaak toch vinden. Natuurlijk waren er politieke excessen in openbare vergaderingen, maar wie het politieke spel kent, begrijpt dat. Achter de schermen verliepen huishoudelijke vergaderingen veel constructiever.”
Advies aan opvolger: blijf investerenBee deelde ook advies aan zijn potentiële opvolger. “De basis is gelegd: investeringen in mensen en processen. Dat moet doorgaan. Luister naar je collega’s, maar zeker ook naar de Griffie en ondersteunende afdelingen. Zij zijn de ruggengraat van het parlement.”
Zelfkritiek: begeleiding nieuwe leden moet beterToch erkent Bee ook waar het beter had gekund. “We zijn tekortgeschoten in de begeleiding van nieuwe parlementariërs. Sommigen komen werk klaar binnen, anderen hebben meer ondersteuning nodig. Ik vind dat politieke partijen ook beter moeten kijken naar wie ze voordragen. Het zijn volksvertegenwoordigers, maar ook vertegenwoordigers van een organisatie.”
Of hij beschikbaar is voor een tweede termijn als voorzitter? “Ik heb mijn beslissing nog niet genomen. De partij bepaalt uiteindelijk of ik opnieuw word voorgedragen,” sluit Bee af.
- Wereldkampioenen naar Suriname voor aftrap Salsuri 2025..
- Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg..
- Transvaal in slotseconden naast Robinhood..
- My Health-app geeft burgers toegang tot eigen medisch dossi…..
- Transvaal in slotseconden langs Robinhood..
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand..
- Maya de Lacoste: ‘Een moeder is alles voor een kind’..
- Familieconflict tussen tante en nichtje eindigt op politieb…..
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedrag…..
- CHAN PROBEERT OOK JONGEREN TE STRIKKEN..
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen..
- Afgerond Makandra-project moet exportpositie Suriname verst…..
- Verkiezingsdebat Suriname 2025: politieke partijen klaar vo…..
- Wat moet er veranderen?..
- ‘Aan de kracht achter onze samenleving’..
- Mathoera overweegt stap naar hoogste ambt: “Suriname heeft …..
- OLIE ALS ONZE REDDING..
- Gratis menstruatieproducten voor meisjes van 12 tot 18 jaar..
- Regen en onweer op Moederdag..
- Oplevering volledig gerenoveerde RGD-polikliniek in Tijgerk…..
- Mr Suriname Faizel Pinas keert als prof terug..