De behandeling van de Ontwerpwet Wet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken komt vandaag opnieuw op de agenda van De Nationale Assemblee (DNA). Vicepresident Ronnie Brunswijk stelt dat hij geen andere keuze had dan de nota van wijziging voor de wet door te drukken, omdat deze anders niet behandeld zou worden in DNA.
Hij vindt het belangrijk dat alle 51 leden zich over de wet buigen. Volgens Brunswijk heeft de vorige regering tien jaar de tijd gehad om de wet in orde te maken, maar is er niets mee gedaan. Onlangs werd bovendien geen quorum bereikt in het parlement, omdat slechts 19 leden aanwezig waren.
Brunswijk benadrukt dat de huidige regering erin is geslaagd om de wet binnen een jaar naar het parlement te sturen, terwijl het in het parlement zelf drie jaar duurde en uiteindelijk weer naar de regering werd teruggestuurd. Hij stelt dat er geen politieke spelletjes worden gespeeld rond deze wet.
Brunswijk heeft president Chan Santokhi om een mandaat voor de wet gevraagd en gekregen. Hij verduidelijkt dat de deskundigen die aan de wet hebben gewerkt duidelijk moesten maken dat stamverbanden geen rechtspersoonlijkheid kennen.
“De nota van wijziging wordt behandeld in het parlement, en elke parlementariër die kritiek heeft, zou moeten bijdragen aan het goedkeuren van de wet.” Volgens Brunswijk hebben belangenorganisaties te snel negatief gereageerd, en nu is het wachten op de beslissing van het parlement.
Assembleevoorzitter Marinus Bee bevestigt dat de wet op dinsdag 25 februari opnieuw op de agenda staat. Hij voegt eraan toe dat, indien er geen quorum wordt bereikt, de samenleving zal zien wie daadwerkelijk voor het volk werkt en wie niet.
Bee doet een beroep op journalisten om hun bijdrage te leveren aan het proces. Hij vergelijkt het parlement met een operatietafel en benadrukt dat hoewel de ABOP het niet volledig eens is met de wet die is ingediend, de strategie is om de nota van wijziging te behandelen en te verbeteren in DNA.
Hij onderstreept dat de ABOP niet alleen aan de wet kan werken en roept andere parlementaire partijen op om samen te werken. De regering heeft volgens hem nog twee maanden om dit vraagstuk aan te pakken.
Bee wijst erop dat de BEP pas in april 2020, vlak voor de verkiezingen, een concept voor het grondenrechtenvraagstuk had ingediend. Hij stelt verder dat wetten nooit volledig perfect zijn, zoals ook te zien is bij de Btw-wet.
De uitgifte van land in gebieden van Inheemse en tribale volkeren zou volgens hem moeten stoppen. Hij herinnert eraan dat onder leiding van Jennifer Simons als voorzitter van DNA een wet ter bescherming van grondgebieden was aangenomen, maar nooit werd afgekondigd. Was dat wel gebeurd, dan waren veel van de latere gronduitgiften waarschijnlijk niet doorgegaan. Bee benadrukt dat de enige persoon die de wet naar het parlement kan sturen, de president is.
- 4 prijzen voor Verdies competitie ‘Jouw Stem voor onz…..
- NDP versteld van steun aan Guyana in grenskwestie Venezuela…..
- ‘Water en Vuur Festival’ op Earth Hour..
- VN: ‘Surinaams goud belandt via Oeganda op wereldmarkt’..
- ‘Lek’ bij ministerie GBB..
- Minister Ramsaran opent 1e mini ICT-beurs..
- Regering blijft zich inzetten voor garanderen van vliegoper…..
- 1.846 Verzoekschriften gedeponeerd bij CBB na terinzagelegg…..
- Wandelmars-icoon Purcy Olivieira heengegaan..
- Geen afstemming tussen Kiesregeling en openingstijden Centr…..
- Asabina: “Tijd om traditioneel stemmen achter ons te late…..
- Purcy Olivieira is niet meer..
- Man komt om het leven tijdens goudwinningsspuitwerkzaamhede…..
- DNA kon niet vergaderen over grondenrechten; geen quorum..
- Papa de Kom..
- Suriname wijkt uit naar Guyana om nationale bloedveiligheid…..
- Rusland wil maandag ‘overwinning’ in Oekraïne-oorlog uitroe…..
- Martinique tekent overeenkomst met Caricom voor toetreding..
- Gertrude Helouise Telting – Jie..
- Verwarring..
- Digicel ziet af van opzetten nieuwe mast in Villa Brazil..