Het jaar 2024 was een bijzonder jaar voor De Nationale Assemblee (DNA), ondanks de vele ups en downs en uiteenlopende standpunten van de verschillende leden. Het parlement is erin geslaagd het jaar positief af te sluiten, zegt assembleevoorzitter Marinus Bee in gesprek met Suriname suriname.
Bee benadrukt dat het parlement hard heeft gewerkt aan belangrijke wetgevende producten die cruciaal zijn voor het versterken van diverse instituten en het behoud van de democratie, welke volgens hem de pijlers van ons wetsproduct zijn. Hij noemt de aanname van de Comptabiliteitswet eerder deze week een belangrijke mijlpaal, aangezien dit de 100ste wet is die in de periode 2020-2025 werd aangenomen. “Dit is een historische mijlpaal voor het parlement, en dit is te danken aan de inzet van iedere parlementariër”, aldus Bee.
Belangrijke wetgeving en toekomstige prioriteitenVoor het komende jaar ligt de focus van DNA op de behandeling van de staatsbegroting voor 2025 en de aanpassing van de Kiesregeling. “Dit zijn de prioriteitsgebieden waaraan we zullen werken”, verklaart Bee.
Daarnaast markeert Bee de goedkeuring van het nieuwe Burgerlijk Wetboek als een van de grootste successen van dit jaar. Het oude wetboek, dat 150 jaar oud was, was dringend aan vervanging toe. Het was een gedurfde stap om, na drie decennia, het wetboek uiteindelijk aan te passen.
Toekomstige uitdagingen en 2025Het jaar 2025 zal van cruciaal belang zijn voor het huidige parlement, aangezien het de laatste maanden van de zittingsperiode betreft. Op de vraag of hij nog een volgende termijn ambieert, antwoordt Bee dat dit niet aan hem is om te bepalen. “2025 is veelbelovend. Ondanks onze verschillen in denken en zienswijze moeten we respect voor elkaar blijven hebben. Dit is het jaar van de verkiezingen, waarin politieke partijen zich zullen voorbereiden op de verkiezingen. Ik roep op tot fair play en respect, omdat we na de verkiezingen weer samen moeten werken als natie.”
Bee verwijst ook naar de moeilijke tijden die Suriname heeft doorgemaakt, zoals de covid-19-pandemie die de wereld in een wurggreep hield, evenals de economische uitdagingen waarmee het land werd geconfronteerd. “Dit zijn wijze lessen die we hebben geleerd om sterker door te gaan en de toekomst van ons land te waarborgen”, concludeert Bee.
Met de focus op samenwerking en respect voor de democratische processen hoopt het parlement een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst van Suriname, besluit assembleevoorzitter Bee.
- Nederlandse douane onderschept wederom cocaïne in kerstbroo…..
- Bouta was bij ET en ET heeft Bouta naar Leonsberg gebracht..
- Kinderen Huize Campagne vanaf 1 januari zonder brood..
- Afhankelijk, een knellende band die nooit verveeld (slot)..
- Politie Livorno houdt zoon aan die bejaarde moeder met de d…..
- Consensus..
- Escalatie van Cocaïnehandel via West-Afrika..
- Zorgautoriteit en AZP nieuwbouw prioriteit voor ministerie …..
- 28-jarige vrouw die via voeding drugs bracht voor arrestant…..
- Vrouw (28) probeert drugs in eten aan arrestant in cellenhu…..
- Ondernemer aangehouden voor oplichting..
- Zesendertig baby’s geboren op eerste en tweede kerstdag..
- Ondernemer de bak in voor wanprestatie..
- Paramaribo: vervuild, verlaten, verloren..
- RBTM houdt ondernemer aan voor oplichting..