PARAMARIBO – De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft TotalEnergies, SBM Offshore en andere bedrijven een presentatie laten geven over hun activiteiten in Suriname in verband met de ontwikkelingen in de olie- en gassector. Tijdens deze bijeenkomst kregen de verschillende bedrijven de gelegenheid om te presenteren wat zij te bieden hebben aan deze opkomende industrie in Suriname, terwijl de aanwezigen vragen konden stellen. De bijeenkomst vond plaats op 30 januari in de Torarica Banquet Hall.
Artur Nunes Da Silva, General Manager van TotalEnergies Suriname, gaf een gedetailleerde presentatie over de activiteiten van het bedrijf in Suriname. Hij benadrukte de strategische samenwerkingen en de focus op local content. Er werd gesproken over de uitdagingen en kansen binnen de sector, met specifieke aandacht voor de arbeidsmarkt en de noodzaak van gezonde concurrentie. Da Silva onderstreepte dat duurzame samenwerking met lokale bedrijven cruciaal is voor de verdere ontwikkeling van de sector. Een belangrijk discussiepunt was de toegang tot financiering voor lokale bedrijven en hoe TotalEnergies kan bijdragen aan het vergemakkelijken van dit proces.
Pierre Gare, Business Development Country Entry Manager van SBM Offshore, ging in op de rol van SBM Offshore in Suriname en de lessen die zijn geleerd uit de ervaringen in Guyana. SBM Offshore heeft de Engineering-, Procurement-, Supply-, Construction- en Commissioning- (EPSCC-) overeenkomst verworven voor de bouw van het eerste Floating Production, Storage and Offloading (FPSO) schip van Suriname, in het kader van het Gran Morgu-project. Deze overeenkomst houdt in dat SBM Offshore verantwoordelijk is voor de constructie en installatie van de romp, terwijl Technip Energies de topsides voor haar rekening neemt. De oplevering van de FPSO is gepland voor eind 2027.
Na de presentaties van alle bedrijven was er ruimte voor vragen en discussie. Tijdens de discussie werden verschillende obstakels besproken waarmee lokale ondernemers te maken hebben. Een van de grootste uitdagingen is het schaalvoordeel waar buitenlandse bedrijven over beschikken, wat de concurrentiepositie van Surinaamse bedrijven bemoeilijkt. Ook de hoge kosten van kapitaal en het gebrek aan financieringsmogelijkheden voor lokale bedrijven kwamen aan bod. Er werd geopperd dat samenwerking met banken en het aanbieden van langetermijncontracten aan lokale bedrijven zou kunnen bijdragen aan financiële stabiliteit en groei. Daarnaast werd aandacht besteed aan de noodzaak van transparantie in contractvoorwaarden en aanbestedingsprocedures om eerlijke concurrentie te bevorderen.
- Sterke tweede helft bezorgt Suriname zege op Guyana in Tri …..
- Trucking Center voor verbetering logistiek Havenbeheer..
- Regering probeert breuk bij SBB te lijmen..
- SLM-beerput gaat langzaam open..
- Onderminister GBB ziet grondconversie als succes..
- Rechtsvraag bevoegdheid OKB in kwestie NPS onbeantwoord..
- Commissie Veiligheid Verkiezingen 2025 bezoekt hoofdstembur…..
- ‘Kat let op de melk’ bij gronduitgiftebeleid..
- Is het belastingverdrag met Curaçao in het voordeel van Sur…..
- Mathoera: “de vicepresident moet zich ook houden aan de reg…..
- Het West-Suriname ontwikkelingsplan van Dr. Ir. Frank Essed..
- Tsang: “Willekeur als Centrale Bank alles zelf mag bepale…..
- Williams: “Surinaams volk is teleurgesteld en gedemotiveerd…..
- VIDS wil volledige informatie krijgen over kwestie Chinalco..
- ‘Winderig weer lastig voor vissers’..
- Man aangehouden voor overtreden beschermingsbevel..
- Verdachte die ondanks beschermingsbevel ex-vrouw molesteerd…..
- Defensie maakt inhaalslag; 100 militairen gedecoreerd..
- Copix Foundation presenteert Short Film Festival vol Surina…..
- Asabina: “SZF mist solidariteit”..
- Surinaamse eindselectie Tri Nations Cup bekend..