Bedrijfslevenorganisaties bundelen zich met Asfa

01/04/2021 10:01 – Amanda Palis

Zes organisaties tekenden woensdag een MOU met de Asfa onder leiding van Wilgo Bilkerdijk (m). :  
PARAMARIBO – Zes bedrijven in de productiesector hebben gisteren met de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) een samenwerkingsovereenkomst gesloten om zowel individueel als gezamenlijk de sector te versterken. Ze krijgen door de bundeling informeel toegang tot organen en commissies waarin de Asfa deelneemt.
Eveneens zullen het beschermen en opvoeren van de lokale productie sterk naar voren moeten komen binnen deze samenwerking. “Het is de bedoeling dat zij via ons hun bijdrage en standpunt kunnen delen met de overheid. Met de samenwerking en samenbundeling versterken we ook de kracht van de private sector”, zegt Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk. Hij roept op tot ondersteuning van de lokale productie en wijst op de voorbeeldfunctie die de overheid hierin moet nemen.
George Lazo, voorzitter van de Associatie van Binnenlandse Industrieën, hoopt met deze samenwerking de gemeenschappen in het binnenland die vooral in de informele sector werken op te trekken tot een formele sector. “Er zijn sectoren waarin de binnen- landse gemeenschappen actief zijn, zoals de houtsector en kleinschalige mijnbouw, met name zand, grind en goud. De mensen in het binnenland willen en moeten ook een bijdrage kunnen leveren.”
De grootste uitdaging, vooral voor ondernemers in het binnenland, is het verkrijgen van een titel op de grond. Dit is volgens Lazo heel belangrijk voor wanneer de ondernemer financiering zoekt bij de bank of investeringsinstantie. “Als de titel niet geregeld is, kan je eigenlijk zeggen dat het een soort bodemloze put is. Je kan nergens terecht voor financiering.”
Charelle Parker, directeur van het Surinaams Standaardenbureau, zegt dat ondanks dat haar organisatie geen onderdeel is van de productiesector zij toch het belang van samenwerking inziet. “Wij kunnen een wezenlijke bijdrage leveren aan de standaardisering van de productiesectoren en die ondersteunen van begin af aan vooral als zij internationaal hun producten willen afzetten. Dus we zijn een belangrijke betrokkene bij de private sector.”
Sylvia Ang, voorzitter van de Suriname Hospitality and Toerisme Associatie (Shata), wees erop dat als de toerismesector draait, eigenlijke alle sectoren zoals de productie, het transport en ook de landbouw, profiteren. Ze ziet de samenwerking als een strategische zet om het toerisme weer op poten te krijgen. “We willen op deze manier samen bewegen, elkaar voeden dat op alle fronten onderhandelingen plaatsvinden ten behoeve van Shata en de productiesector.”
De andere drie deelnemende organisaties in het samenwerkingsverband zijn de Coöperatieve Vereniging Pluimveeboeren in Suriname, ICT-Associatie Suriname en Vereniging van Surinaamse Melkveeboeren.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname