De ontruiming van gouddelvers uit Kamp 21 was onvermijdelijk om ernstige ongelukken te voorkomen. Dat stelt Jurgen Tweeling, basya van de Matawai, in gesprek met Suriname suriname. Hij benadrukt dat er eerder al waarschuwingen waren afgegeven aan de illegale gouddelvers, maar dat deze stelselmatig werden genegeerd.
“Den oegemmannen e go in a olo, zonder te wachten op de graafmachines,” zegt Tweeling. “Dat is levensgevaarlijk. We willen geen herhaling van het tragische Matawai-incident waarbij gouddelvers bedolven raakten onder het zand.”
Volgens de basya werd de ontruiming uitgevoerd op verzoek van Rosebel Goldmines/Zijin en in samenspraak met een stichting die namens zijn nicht Demusha Ceder actief is in het gebied. De stichting had eerder formeel toestemming gevraagd aan Rosebel Goldmines om het terrein te exploiteren.
Miskenning van afspraken“Er zijn duidelijke afspraken gemaakt tussen de stichting en Rosebel Goldmines. Maar als mensen zich daar niet aan houden en zelf de goudput ingaan, dan moeten er maatregelen volgen,” aldus Tweeling. “Rosebel houdt via drones toezicht. Zij zien alles wat er gebeurt op de locatie. De ontruiming kwam niet uit het niets.”
De basya wijst erop dat sommige ondernemers zich wél aan de regels houden, maar bij een ontruiming vaak ook het veld moeten ruimen. “Na den man san ab a presi sen den skowtu kon – a no tra sma,” benadrukt hij.
Gevolgen voor ondernemers en veiligheidHoewel de maatregel niet gericht was tegen winkeliers en andere ondernemers, zijn ook zij getroffen. Volgens Tweeling was het niet de bedoeling om onschuldigen te benadelen.
“De opdracht was om de ‘oegemboi’ te verwijderen. Maar ze luisteren niet. Ik ben zelf daar geweest om te praten, maar ze geven geen gehoor.”
De situatie werd volgens hem verergerd doordat sommige jongeren zich niet aan de veiligheidsregels hielden. “Ik had de jongens gewaarschuwd niet te gaan waar graafwerkzaamheden zijn, maar toch ‘den e go’. Dan moeten ze per direct uit het gebied.”
Oproep aan OGSTweeling zegt dat hij inmiddels contact heeft gelegd met de Ordening Goudsector (OGS) om in te grijpen en de situatie in kaart te brengen. “Als ze niets doen, hebben we straks weer dodelijke incidenten,” waarschuwt hij. “De jongens moeten leren gehoorzamen aan de veiligheidsinstructies. Als ze worden weggestuurd, hebben ze nergens om te werken, maar veiligheid gaat boven alles.”
Volgens de basya is het nu aan OGS om poolshoogte te nemen, waarna gekeken wordt hoe het werk in het gebied op een veilige en ordentelijke manier kan worden hervat.
- 180 jaar Nederlandse boeren in Suriname: een grootse vierin…..
- Politie houdt schutter aan na schietpartij en beroving in P…..
- Coalitievorming een stoelendans om aan de macht te blijven..
- OM onderzoekt lek missives president: wie heeft gelekt?..
- Titelgevecht lonkt voor Bigi Boy na debuutsucces..
- Koerschaos en coalitie-onzekerheid: een explosieve mix..
- Strafzaak tegen Kromosoeto en medeverdachten hervat..
- Boetes en herstelverplichting bij politieactie tegen bromfi…..
- Presidentswoordvoerder doorbreekt stilte maar blijft vaag o…..
- Haalt de Staat Suriname het jaar 2050?..
- NDP-presidentskandidaat Simons bezoekt AZP en bespreekt uit…..
- Guyanese minister: “Gesprekken over Corantijnbrug in vergev…..
- OKB beslist op 20 juni over bindend verklaren verkiezingsui…..
- OKB beslist op 20 juni over geldigheid verkiezingsuitslag..
- Vastgoedsector Suriname geblacklist door CFATF..
- Verkiezingsuitslag nog niet bindend: OKB beslist vrijdag..
- CBvS: ‘Onzekerheid op valutamarkt zet koers onder druk’..
- JIT-brigadier aangehouden voor betrokkenheid bij ripdeal..
- ILO roept op tot actie ter bescherming huishoudelijke werke…..
- Prijs puntbrood stijgt naar SRD 6 door kostenstijging bakke…..
- Nieuwe parlementaire zittingsperiode start op 30 juni..