Banken belemmeren openen bankrekening voor burgers zonder vast inkomen

In de huidige moderne ICT-tijd (informatie- en communicatietechnologie) met online bankieren, mobiel bankieren en betalingen verrichten via mobiele ‘Apps’, blijkt in Suriname er toch een groep burgers te zijn, die van alle moderne geldtransactiemethoden geen gebruik kan maken. Burgers zonder een vast maandelijks inkomen blijken nauwelijks bij banken een bankrekeningnummer te kunnen openen. Banken vragen negen van de tien keer met name naar een werkgeversverklaring.
Er zijn burgers die bijvoorbeeld geen vaste baan hebben, maar maandelijks een uitkering ontvangen. Die mensen kunnen bij een bank dan ook niet aantonen dat zij maandelijks een bedrag aan inkomen ontvangen: reden voor banken om geen bankrekeningnummer te verstrekken. Maar er zijn burgers, die bijvoorbeeld met regelmaat geld ontvangen van familie, kennissen of anderszins. Om dat geld te kunnen ontvangen, moeten burgers creatieve oplossingen vinden. Vanuit het buitenland kan gebruik gemaakt worden van internationale geldtransactiekantoren. 
Dagblad Suriname sprak met een freelancer, die vanwege het feit dat hij op freelancebasis werkt, geen vast bedrag aan maandelijks inkomen heeft. ‘De ene maand ontvang ik bijvoorbeeld bedrag X, maar de volgende maand bedrag Y en er kunnen maanden zijn dat ik niets ontvang. Dit gegeven heeft het tot nu toe voor mij onmogelijk gemaakt om een bankrekening te kunnen openen, omdat ik geen werkgeversverklaring kan overleggen. Heel vervelend, omdat ik nu gedwongen word gebruik te maken van de rekening van een goede vriend. Natuurlijk is dat geen prettige oplossing, maar ja, wat moet ik anders. Ik begrijp werkelijk niet waarom banken zo moeilijk doen. Open gewoon een rekening voor mij en ze gaan zien dat er geld op wordt gestort, zij het mogelijk niet iedere maand, maar toch op regelmatige basis.’
In een reactie zegt minister Financiën Armand Achaibersingh tegen Dagblad Suriname: ‘Ik ben met de banken in gesprek hierover.’ De Bankiersvereniging en de Centrale Bank van Suriname waren niet bereikbaar voor een reactie.
Elders in Zuid-Amerika
Er zijn landen op het continent waar banken soepeler met dit issue omgaan. Zo kan in Colombia iedere burger, die beschikt over een identiteitsbewijs, online een bankrekening openen zonder zich ook maar persoonlijk naar die bank te begeven. Vooral in deze tijd van de covid-pandemie hebben mensen een bankrekening nodig, om snel, eenvoudig en zonder de nodige rompslomp overheidssteun te kunnen ontvangen. Het kost niets. Het aantal mensen dat alleen afhankelijk is van cash, is bijvoorbeeld in Colombia aanzienlijk gedaald. Ook in Brazilië neemt het aantal mensen fors toe dat op eenvoudige wijze een bankrekening kan openen. In Peru is het aantal inwoners met een bankrekening toegenomen van 38 procent voor de pandemie naar 40 procent in augustus. Er worden geen barrières voor de burgers opgeworpen die een bankrekening willen openen. Naar verwachting zijn in Peru eind dit jaar een miljoen nieuwe rekeningen geopend.
PK

Dit delen:

Vind ik leuk:
Like Laden…

………… (DB Sur)

Lees verder

Bron: Dagblad Suriname