Bakkie heeft eigen museum

30/11/2020 05:50 – Van onze redactie

 
PARAMARIBO – Op de plantage Bakkie aan de Commewijnerivier is gisteren het Museum Bakkie geopend. Sebastian ‘Bas’ Spek en echtgenote Marsha Mormon zijn eigenaar van het museum, dat tot doel heeft de educatie en het toerisme tegemoet te komen. Vooral het toerisme betekent veel voor het gebied, omdat heel wat mensen eraan verdienen.
Spek is al dertien jaar bezig en volgens hem is het einde nog niet in zicht. “We hebben grotere plannen. De komst van het museum gaat veel betekenen voor Bakkie én Commewijne.” Hij vertelt dat mensen al de nabijgelegen plantage Fredriksdorp bezoeken en nu met een bezoek aan het museum langer in het gebied kunnen vertoeven.
Spek legt uit dat er een aantal jaar geleden werd begonnen met het graven van de Warapakreek. Nadat er een paar oude flessen werden gevonden, begonnen hij en echtgenote met de gevonden artefacten een collectie op te bouwen. Hij merkt op dat veel stukken over Suriname gemaakt zijn in het buitenland.
De opening van het museum werd verricht door presidentsvrouw Mellisa Santokhi-Seenacherry. Ze kreeg een rondleiding van de eigenaren. “Als ze zo door blijven gaan, kunnen er heel wat rijkdommen van onze geschiedenis teruggevonden en belicht worden”, zei de first lady.
Ze was verheugd zelf familiegeschiedenis te hebben kunnen ontdekken en is er ingenomen over dat veel van de geschiedenis van Commewijne en Suriname terug te vinden is. Santokhi-Seenacherry merkte op dat veel van deze geschiedenis lange tijd niet of nauwelijks is belicht.
Het unieke volgens haar is dat veel van de artefacten zijn teruggevonden door het doorgraven van de Warapakreek. Eén van de meest opvallende vondsten is de romp van een Amerikaans vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Ze meent dat er voor archeologische doeleinden heel wat te vinden is in het museum op Bakkie. Volgens haar kan hiermee de geschiedenis belicht en zaken aan elkaar gelinkt worden.
Districtscommissaris Mohamedsafiek Radjab van Commewijne zei zich ervoor te zullen inzetten dat de staatsboot, die vanuit Mon Tresor Alliance aandoet, ook naar Bakkie zal varen. Dat moet erin resulteren dat mensen op een goedkopere manier het museum kunnen bezoeken.
Verder gaat de burgervader het museum promoten via het Burger Informatiecentrum van zijn commissariaat. Hij meent dat vooral jongeren terecht kunnen voor informatie over contractarbeiders. In het museum is onder meer te zien waarmee en onder welke omstandigheden deze groep heeft gewerkt.
  Tweet
 

Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname