AZP eerste ziekenhuis met Bucky Flexroom

Suriname heeft zijn eerste Bucky Flexroom in gebruik genomen en wel in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Dit is een ruimte waar ernstige traumatische gevallen en ongelukken direct behandeld kunnen worden, door een scan te maken op de Spoedeisende Hulp (SEH). Patiënten hoeven vanaf gisteren dus niet eerst naar de röntgenafdeling daarvoor.
Mireya Rodriquez, medisch hoofd SEH, geeft aan dat zowel patiënten als medewerkers geen afstanden meer hoeven af te leggen om een röntgenfoto te maken. Het bespaart tijd en moeite. Met deze nieuwe scan kunnen er veel meer levens gered worden. Ondanks er een tekort is aan personeel, zal deze afdeling een enorme bijdrage leveren aan de dienstverlening van het ziekenhuis als het gaat om het maken van scans voor spoedgevallen.
Volgens Dew Sharman, waarnemend voorzitter van De Nationale Assemblee, is deze ruimte van belang voor de specialisten; ze verliezen dan minder tijd bij het behandelen van ernstige ongelukken. Er kunnen nu levens gered worden met deze Flexroom. Het zou niet verstandig zijn zo’n Flexroom te plaatsen in ieder ziekenhuis, maar de regering zou moeten kijken naar een mogelijke ruimte in het Mungra Medisch Centrum in Nickerie. Dit is nodig vanwege de gas- en olieontwikkelingen in Suriname en Guyana.
De Bucky Flexroom is mogelijk gemaakt door Tullow Suriname B.V. en Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. Het project heeft ruim US$ 500.000 gekost. Volgens Lindy Liauw-Kie-Fa, medisch directeur van het AZP, zal het technisch onderhoud van de apparatuur jaarlijks plaatsvinden. Ook het opslaan van materiaal kan ruim 40 jaar behouden worden door het ziekenhuis.
Richard Donnelan, director bij Tullow Suriname B.V., gaf aan dat dit niet het eerste project is dat dit bedrijf heeft uitgevoerd in Suriname. Tullow Suriname B.V. is ruim acht jaar operationeel in het land. Voor dit jaar hebben zij US$ 1,6 miljoen uitgegeven aan sociale projecten.