AZP-directeur waarschuwt: “Derde COVID-19-golf kan erger zijn”

Overbezetting van de beddencapaciteit, de Spoedeisende Hulp die zelfs tijdens de lockdown wordt overspoeld met zorgbehoevende patiënten, COVID-19-besmette kinderen en oververmoeid zorgpersoneel en medici. Dit is niet een rooskleurig beeld, maar wel de werkelijkheid van hoe de zorg er momenteel uitziet, zegt Claudia Marica-Redan, algemeen-directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).
“De derde COVID-19-golf kan, indien de trend zoals het zich nu voordoet blijft aanhouden, veel ergere gevolgen hebben dan de eerste en de tweede golf. Er gaan dingen gebeuren,” waarschuwt de directeur. Ze doet een dringend beroep op de samenleving om het niet zover te laten komen. Samen met de overige ziekenhuisdirecties, verenigd in de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), is zij dagelijks in beraad wanneer het gaat om de derde golf.
Deze is vanwege de aanwezigheid van de nieuwe varianten anders dan de voorgaande. De nieuwe varianten zorgen voor een snellere verspreiding, wat zijn weerslag heeft op de capaciteit binnen de ziekenhuizen. Er moet steeds meer beddenruimte gecreëerd, omdat meer mensen opgenomen moeten worden. De laatste projecties geven aan, dat er meer ziekenhuisbedden vrijgemaakt moeten worden.
AZP is volHet gaat dan niet alleen om opname in de ziekenhuizen alleen, maar ook ICU-opname. Volgens Marica-Redan is het NZR momenteel niet in staat op te schalen. “Wat nu is ingezet voor de COVID-zorg is het maximale. Er bestaat theoretisch wel een opschalingsplan, maar dat kan niet in uitvoering gebracht worden. Elke opschaling voor de COVID-zorg zal betekenen dat er voor de niet-COVID-gerelateerde patiënten geen bedden beschikbaar zullen zijn,” stelt de AZP-directeur.
“Het AZP is momenteel vol. We kunnen niet, het hele systeem van ons zit vast als het gaat om patiënten plaatsen.” Het ziekenhuis beschikt over ongeveer 530 ziekenhuisbedden, waarvan nu al ruim 500 bezet zijn. Voor de ICU zijn nog eens vijftien bedden ter beschikking gesteld. AZP is aangewezen als COVID-19-checkpoint, van waaruit de plaatsing van COVID-19-patiënten naar andere ziekenhuizen plaatsvindt. Ook is het ziekenhuis aangewezen voor de COVID-zorg voor high care patiënten en kinderen. Dat momenteel ook kinderen besmet zijn, baart het NZR zorgen.
Mensen beseffen volgens de AZP-directeur onvoldoende wat er gebeurt. Ze legt uit dat vanaf vorig jaar met de intrede van COVID-19 in Suriname er een extra belasting is ontstaan voor ziekenhuizen, zorgmedewerkers, verpleegkundigen, artsen en medici. Aan de andere kant is er na daling van de COVID-zorg een opwaartse trend in de reguliere zorg. Het zijn dan dezelfde mensen die deze zorg blijven verlenen.
EscalatieHet personeel wordt niet alleen extra belast, maar kan ook moeilijk gemotiveerd gehouden worden. Daarbij spelen onder meer zaken als COVID-toelagen. De SEH heeft in het lockdown weekend evenveel mensen gezien als tijdens een normaal weekend. “Dit betekent dat mensen ziek worden. Dus de druk op de zorg is er. Het betekent dat we alert moeten zijn en kijken hoe we verder gaan,” zegt Marica-Redan.
Ze waarschuwt verder: “Blijf dit zich voortzetten, gaan we het niet vol kunnen houden. We willen niet gaan naar wat er gebeurt in Brazilië en andere plekken.” Het AZP is zich wel aan het voorbereiden op escalatie.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald