PARAMARIBO — Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) voelt zich geroepen om het ontslagproces uit te leggen aan de samenleving. De aanleiding daartoe vormen, volgens de communicatie unit van het ministerie, “recente uitlatingen in de media over het ministerie, met name over de wijze waarop ontslagaanvragen worden behandeld”.
Tijdens een persconferentie dinsdag van de werknemersbond van Security Alliance maakte voorzitter Donovan Grep bekend dat Security Alliance zeventig medewerkers, die bij Newmont zijn gestationeerd, wil ontslaan, omdat het goudbedrijf hen niet meer wil. Een poging van het beveiligingsbedrijf om van Arbeidsinspectie ontslagvergunning voor betrokkenen te krijgen zou eerder zijn mislukt.ADVERTISEMENT
“De bescherming van zowel werkgevers- als werknemersbelangen binnen het ontslagproces vereist een zorgvuldig en evenwichtig afwegingskader”
Echter, er is intussen voor de tweede keer een ontslagvergunning aangevraagd. Mitchel Fitz-James, juridisch adviseur van de bond, gaf aan dat er vrijdag ruimte is voor verweer. “Maar ik wil de Ontslagcommissie er wel op wijzen dat dit besluit verstrekkende gevolgen kan hebben”, zei hij doelend op ontwrichting van het leven van zeventig arbeiders en hun gezinnen.
Procedures
In zijn persbericht wijst AWJ erop dat de behandeling van ontslagaanvragen plaatsvindt binnen het kader van de Ontslagwet 2018. Daarbij wordt er een vastgestelde procedure gevolgd, die berust op “zorgvuldigheid, hoor en wederhoor en toetsing aan objectieve criteria”.
Het ministerie zegt groot belang te hechten aan “transparantie, rechtszekerheid en een correcte uitvoering van de geldende wet- en regelgeving”. “De bescherming van zowel werkgevers- als werknemersbelangen binnen het ontslagproces vereist een zorgvuldig en evenwichtig afwegingskader, zoals vastgelegd in de Ontslagwet 2018.” AWJ roept alle betrokkenen op om op constructieve wijze bij te dragen aan gezonde arbeidsverhoudingen in het land.
Werkwijze
Ter voorkoming van misverstanden en om feitelijke onjuistheden recht te zetten, geeft het ministerie een toelichting op de werkwijze van de Ontslagcommissie en de bredere context van het ontslagproces.
1. Taak en werkwijze van de Ontslagcommissie
De Ontslagcommissie is ingesteld ter uitvoering van de Ontslagwetgeving, in het bijzonder de Ontslagwet 2018. Zij is belast met het in ontvangst nemen en behandelen van aanvragen voor ontslagvergunningen en neemt namens de minister besluiten over deze aanvragen. De genomen besluiten worden vervolgens medegedeeld aan de betrokken partijen.
2. Normen van behoorlijk bestuur
De Ontslagcommissie is als overheidsinstantie gebonden aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Dit houdt onder meer in dat bij iedere aanvraag beide partijen – werkgever en werknemer – worden gehoord en de gelegenheid krijgen om hun standpunt toe te lichten. De commissie verricht steeds een zorgvuldig onderzoek en motiveert haar besluiten op basis van alle relevante feiten, omstandigheden en verklaringen van betrokken partijen, inclusief eventuele vakbonden.
3. Behandeltermijn volgens de wet
Volgens de Ontslagwet 2018 is de Ontslagcommissie wettelijk verplicht binnen uiterlijk dertig dagen na ontvangst van de aanvraag een besluit te nemen. De werkgever is daardoor vanaf het moment van indiening op de hoogte van de uiterste beslistermijn. Een aparte mededeling hierover door de commissie is dan ook niet vereist.
4. Bevoegdheden bij ontslag
Het beëindigen van een dienstverband is een recht van de werkgever. De Ontslagcommissie verleent uitsluitend toestemming via een ontslagvergunning; zij beëindigt de dienstbetrekking niet zelf. Het bezit van een ontslagvergunning houdt dus niet automatisch in dat ontslag volgt. De werkgever beslist of hij van de vergunning gebruikmaakt. Dit dient te gebeuren binnen acht weken na dagtekening van de vergunning.
5. Arbeidsverhoudingen en verantwoordelijkheid
Duurzame werkgelegenheid is nauw verbonden met de kwaliteit van de arbeidsverhoudingen binnen bedrijven. Het bevorderen van harmonieuze arbeidsrelaties is primair de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers (en hun organisaties). De taak van de overheid is het scheppen van een regulerend kader waarin deze verhoudingen tot bloei kunnen komen. Het ministerie is van mening dat de staat hieraan op adequate wijze heeft bijgedragen.
6. Arbeidsinspectie en diplomatieke betrekkingen
Tot slot benadrukt het ministerie dat het directoraat Arbeidsinspectie geen inspecties kan uitvoeren op het terrein van ambassades in het land, waaronder de ambassade van de Verenigde Staten (VS), vanwege de bepalingen in het Verdrag van Wenen, dat onder meer diplomatieke immuniteit en de onschendbaarheid van ambassades waarborgt.
- Santokhi: ‘sommige mensen hopen dat de president sterft…..
- Biza-onderminister Hassankhan: ‘Verkiezingen zouden moeten …..
- Geweldadige protesten in Guyana na dood 11-jarig meisje..
- Broer van president Santokhi overleden..
- Covid-19-pandemie: historie en analyse (5)..
- Politieke partijen controleren specimen DNA-stembiljet bij …..
- VSB organiseert informatiesessie over Nieuw Burgerlijk Wetb…..
- TotalEnergies en APA investeren in versterking moeder- en k…..
- In Guyana: Betogers steken huis van hoteleigenaar in brand..
- Eskak: geen nieuwe aanbesteding nodig bij wijziging grootte…..
- Overleg na brand: president wil brandweer op niveau brengen..
- Regering keurt belangrijke verkiezingsmaatregelen goed..
- President Santokhi tekent condoleanceregister Paus Francisc…..
- ‘Paus Franciscus heeft bij mij meer liefde voor Gods schepp…..
- Anton Sewnarain Raghosing..
- Voorbeeldstembiljetten aangepast op verzoek van politieke p…..
- Drugsverbranding door Narcoticabrigade te Kraka..
- Eerste stap naar duurzame energie in Boven-Suriname gezet m…..
- VHP DNA-kandidate Josta Lewis pleit voor voortzetting ontwi…..
- Recherche Midden onderzoekt gewapende diefstal Martin Luthe…..
- Korpschef ontvangt SCUA-delegatie voor overleg over veiligh…..