Avonturiers Coppename-expeditie begonnen met beklimmen Tafelberg: ‘Plekken gevonden, niet ontdekt’

Tekst Kevin HeadleyBeeld collectie Ash Dykes
PARAMARIBO — “Het zijn zes zware dagen geweest die ons fysiek en mentaal op de proef hebben gesteld, maar we worden elke dag sterker, als individu en als team. Hoewel mijn voeten uit elkaar vallen, streven we ernaar om de hoogste berg van het land te beklimmen, de Julianatop”, zegt avonturier Ash Dykes op zijn Instagrampagina.

De expeditie is, naast het verleggen van hun eigen grenzen, ook bedoeld om Suriname op een positieve manier onder de aandacht te brengen in de wereld

Hij en zijn mede-avonturiers Dick Lock, Matthew Wallace en cameraman Jacob Hudson zijn inmiddels begonnen met het beklimmen van de Tafelberg. Ze hebben het niet makkelijk gehad. Ze kregen te maken met blaren en mieren in het bos, maar bleven doorzetten. Aan de hand van jaguaruitwerpselen dicht bij hun kamp hebben ze geconstateerd dat ze bezoek hebben gehad van dit magnifieke schepsel. Ze hopen er één te kunnen zien tijdens hun expeditie.
Record
De mannen begonnen hun tocht met een helikoptervlucht naar het bovenstroomse gedeelte van de rechter Coppenamerivier, waar ze zijn geland zo dicht mogelijk bij de bron van de rivier. Vanaf de bron zijn ze te voet naar de Julianatop gegaan en hebben die beklommen. Vervolgens zijn ze stroomafwaarts gevaren in opblaasbare kajaks totdat ze bij de aftakking naar de Tafelberg kwamen.
Nu zullen ze de imposante, duizend meter hoge tepui beklimmen. Na het bereiken van de twee hoogste punten van Suriname zetten ze hun tocht voort naar de zee. Het ultieme doel is om het Guinness World Record voor ‘source to sea’ (bron tot zee) te vestigen door de gehele Coppenamerivier af te leggen.
Een bericht in het Engelse tabloid The Mirror, waarin werd aangegeven dat de groep de bron van de lang verloren Amazonerivier had ‘gevonden’, heeft kwaad bloed gezet bij veel Surinamers. De indruk werd gewekt alsof de groep de bron had ontdekt tijdens haar expeditie. Enthousiast hebben ze tijdens hun expeditie bepaalde punten en plekken bereikt, die ze vervolgens op hun social media-kanalen hebben gedeeld.
Negatieve reacties
Deze berichten zijn door het blad opgepikt en op een eigen manier geïnterpreteerd, wat leidde tot negatieve reacties. De expeditieleden hebben op geen enkel moment aangegeven dat ze deze plekken ‘gevonden’ of ‘ontdekt’ hebben. Ze hebben de bron van de Coppenamerivier gevonden, niet ontdekt, maar hadden eerder nog geen exacte coördinaten. Deze hebben ze nu en zullen ze delen met de instanties die er belang bij hebben.
Hun expeditie is, naast het verleggen van hun eigen grenzen, ook bedoeld om Suriname op een positieve manier onder de aandacht te brengen in de wereld. Ze betreuren dat het bericht in het blad een negatieve schaduw werpt op hun onderneming, maar ze blijven gemotiveerd en gaan door. Ze zijn ook watervallen tegengekomen die niet op GPS of kaarten terug te vinden waren. Bij terugkeer in de stad zullen ze verder onderzoeken of er meer informatie beschikbaar is over deze plekken.-.