Avondklok vervroegd naar 21.00 uur; geen pagara-estaffete

Dit jaar is er op 31 december geen pagara-estafette. Ook de vuurwerkverkoop zal streng gecontroleerd worden. Dat zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid in een televisietoespraak. Vanaf dinsdag 15 december geldt de avondklok van 21.00 tot 05.00 uur.
De afgelopen weken hebben wij een dalende trend van het aantal COVID-19-besmettingen kunnen waarnemen, zei Ramadhin. Hierdoor was er ruimte voor versoepeling van de maatregelen. “Jammer genoeg zien wij de afgelopen dagen een zorgwekkende stijging in het aantal besmettingen. We zijn gegaan van nul besmettingen per dag naar dagen waarop we zes en tien besmettingen gezien hebben, het afgelopen weekend.”
Volgens de minister is de bron van de stijging terug te traceren naar een aantal clusters:– Brazilianen uit Frans-Guyana.– Brazilianen uit de goudvelden.– Besmettingen die plaatsvinden tijdens evenementen.
Vooral in deze decembermaand is het uitdagend gebleken sociale bijeenkomsten te beperken. Privéfeesten, Kerstdiners maar ook bars, cafés en restaurants zorgen voor situaties waarin de COVID-maatregelen niet gehandhaafd worden.
De relatief snelle groei die mede hierdoor is ontstaan, kan catastrofaal zijn. “Als regering zijn we meteen overgegaan tot actie en relevante actoren zullen zich de komende dagen toeleggen op strengere controle op de naleving van protocollen op openbare activiteiten.”
Ramadhin meldt dat er een multidisciplinair team is ingesteld. Dit team bestaat onder andere uit de Arbeidsinspectie, milieu-inspectie, politie, militairen en de bestuursdienst. Deze zullen waar nodig ondersteuning verlenen aan het Quick Response Team.
De eerdergenoemde bezorgdheid heeft volgens minister Ramadhin ook te maken met het huidige straatbeeld in Suriname. “Er zijn consequent steeds meer feesten. Er zijn steeds meer plekken die de regels overschrijden. Wij weten dat mensen in een feeststemming zijn. Ik wil echter benadrukken dat wij landgenoten zullen verliezen, als dit gedrag verdergaat. Er zullen meer mensen in ziekenhuizen belanden en zoals we eerder gezien hebben, overlijden.”
Daarom is het noodzakelijk met spoed twee besluiten door te voeren, welke zullen gelden tot nader orde:1. Het uitgaansverbod geldt vanaf dinsdag 15 december van 21.00 uur tot 05.00 uur.2. Het samenscholingsverbod geldt voor groepen van groter dan twintig personen.
Daarnaast zal de controle van de grens van Frans-Guyana geïntensiveerd worden. Er zullen geen vergunningen uitgegeven worden voor feesten gedurende de maand december. Ook niet voor outdoor events.
NederlandAan de hand van de ontwikkelingen in Nederland, houdt de regering rekening met aanpassingen in het huidige luchtverkeersbeleid. Hiervoor worden er van de week intensieve gesprekken gevoerd met actoren binnen de luchtvaartsector.
Vanaf dinsdag 15 december gelden de volgende maatregelen:De algemene maatregelen blijven van kracht.1. Draag mond- en neusbedekking.2. Neem de 1,5 meter fysieke afstand, de zogeheten COVID-afstand altijd in acht.3. Was regelmatig de handen met zeep en water of gebruik een handsanitizer.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald