Avondklok ma-vr: 20.00-5.00 u; zat-zon 18.00-5.00 uur

Het uitgaansverbod is vanaf morgen tot en met 21 april vastgesteld van maandag tot en met vrijdag van 20.00 uur tot 05:00. Zaterdag en zondag van 18:00 uur tot 05:00 uur. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft op een persconferentie zojuist meegedeeld dat de maatregelen aangescherpt worden. De corona transmissiecijfers zijn gedurende de afgelopen tijd gestegen: dagelijks zijn er meer dan 10 positieve gevallen en de R is nu 1.4. Alle winkels, handelszaken en overige publieke plekken dienen van maandag tot en met vrijdag uiterlijk 19.00 uur en op zaterdag en zondag uiterlijk 17.00 uur, hun deuren te sluiten voor het publiek. Het onderwijsproces wordt normaal voortgezet.

De resultaten van de monsters die naar Nederland zijn gestuurd, zijn verontrustend. Bij 67% van de 72 opgestuurde monsters werd de P2 variant vastgesteld, dit is de Braziliaanse variant die al langer in Suriname circuleert. Echter had 26% een van de variants of concern (de Braziliaanse (Manaus), Zuid-Afrikaanse of de Britse variant). “Wij moeten ons als land ernstig zorgen maken over deze intrede van variants of concern die zich 2½ maal zo snel verspreiden en een ernstig ziektebeeld kunnen veroorzaken,” zegt de minister.
Een helder voorbeeld is de thans heersende gezondheidssituatie op Curaçao. Deze ernstige situatie wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de Britse variant die in 64% van de monsters ter plekke wordt vastgesteld. “Wij moeten het niet zover laten komen omdat onze gezondheidszorgfaciliteiten die al met bekende problemen kampen, een snel toenemende Covid-zorgbehoefte niet aan zullen kunnen.”

MaatregelenVanaf donderdag 8 april 2021 tot en met woensdag 21 april 2021 gelden de volgende maatregelen:De algemene maatregelen blijven van kracht;1. Het dragen van mond- en neus bedekking buiten het eigen huis is verplicht, met name bij het betreden van ruimten (dit geldt niet voor kinderen tot de leeftijd van 12 jaar)2. Neem de 1,5 meter fysieke afstand, de zogeheten Covid-afstand altijd in acht.3. Was regelmatig uw handen met zeep en water of gebruik een hand sanitizer.Het wordt zeer dringend geadviseerd om thuis te blijven en slechts voor noodzakelijke werkzaamheden, medische noodgevallen of het doen van noodzakelijke boodschappen uit huis te gaan. 

Maatregel 1Het uitgaansverbod is vanaf donderdag 8 april 2021 tot en met woensdag 21 april 2021 ingesteld van;● Maandag tot en met vrijdag van 20:00 uur in de avond tot 05:00 in de ochtend.● Zaterdag en zondag van 18:00 uur in de avond tot 05:00 in de ochtend.Buiten de tijden van het uitgaansverbod gelden de volgende maatregelen;

Maatregel 2Geen samenscholing van groepen groter dan tien (10) personen. Dit geldt niet voor werk en sectoren of activiteiten waarvoor er een protocol is. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Hiervoor zal er nog steeds geen dispensatie worden verleend. Deze zijn potentiële mass spreading events (hiervoor mag onder geen beding toestemming/ontheffing gegeven worden door de autoriteiten!) Illegale feesten zullen aanzienlijk beboet worden.

Maatregel 3Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitsluitend toegestaan indien en voor zover niet meer vijftig (50) personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn (indien de ruimte de anderhalve meter afstand toelaat). Dit met inachtneming van de Covid-19 maatregelen.

Maatregel 4Sporten (dus met inbegrip van individuele sportactiviteiten en contactsporten) zijn toegestaan onder strikte naleving van de geldende protocollen.Maatregel 5Personenvervoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer.

Maatregel 6In de periode van donderdag 8 april 2021 tot en met woensdag 21 april 2021 gelden voor publiekelijk toegankelijke commerciële lokaliteiten of ruimten, het volgende:De navolgende sectoren zijn gesloten voor het publieka. nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke;b. bordelen;c. bars;De navolgende sectoren zijn open voor het publieka. Restaurants en andere commerciële gelegenheden voor het bereiden en leveren van eten.● Afhaal of bezorging; van maandag tot vrijdag is afhalen mogelijk tot 19:00 uur en levering tot 23:00 uur. Zaterdag en zondag is afhalen mogelijk tot 17:00 uur en levering tot 23:00 uur● Indoor Dining; van maandag tot vrijdag mogelijk tot 19:00 uur en zaterdag en zondag mogelijk tot 17:00 Met dien verstande dat de daartoe bestemde ruimte goed geventileerd zijn. Dit steeds onder strikte naleving van de geldende protocollen.b. casino’s;c. gok- en vermakelijkheidsgelegenheden;d. kansspelkantoren;e. recreatieoorden;f. sportscholen, yoga- en dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra of –gelegenheden;g. kappers, kapsalons, schoonheidssalons en barbershops.

Maatregel 7De bewaking van de gesloten landsgrenzen wordt opgevoerd aangezien verdere import van Covid-19 varianten, een reëel gevaar vormt. Uiteraard zullen slechts repatrianten met quarantainemaatregelen worden toegelaten.De grens via de lucht is dus uitsluitend geopend voor essentieel personenverkeer, mits:a) Wordt voldaan aan de voorwaarden en protocollen specifiek geldend voor het desbetreffend land waaruit de persoon rechtstreeks afkomstig is; enb) Uitsluitend nadat de persoon vooraf goedkeuring heeft gekregen van de daartoe bevoegde Surinaamse autoriteiten om af te reizen, waarbij het essentieel karakter van de te maken reis zal worden beoordeeld.

Maatregel 8Binnenlandse vluchten … ………… (Star)


Lees verder

Bron: .com