Autoriteiten onderzoeken mogelijke mensenhandel

04/12/2020 00:00 – Ivan Cairo

Minister Amar Ramadhin zegt dat er wordt nagegaan of de ‘Cubaanse vluchtelingen’ geen slachtoffers zijn van mensenhandel. :  
PARAMARIBO – De autoriteiten doen onderzoek naar hoe een groot deel van de Cubanen die bij South Drain de oversteek willen doen naar Guyana illegaal naar Suriname kon komen. Dat er mogelijk sprake is van mensenhandel en -smokkel wordt niet uitgesloten.
Om de situaties, die zich nu bij het grensplaatsje in Nickerie voordoen niet te laten verergeren, zijn tijdelijk alle vluchten uit Cuba en Haïti stopgezet. Tijdens een persconferentie gisteren sprak minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid over “issues”, maar in een gesprek later met journalisten legde hij uit dat er wordt gekeken of de mensen geen slachtoffer zijn van mensenhandel. Om dat hard te kunnen stellen zal er eerst bewijs moeten worden verzameld, zei de bewindsman.
Ook Justitieminister Kenneth Amoksi voerde aan dat zaken worden onderzocht. Uit een documentenverificatie van de mensen die nu te South Drain bivakkeren, blijkt dat het grootste deel van hen illegaal in Suriname verblijft, een deel is geregistreerd als vluchteling. Opmerkelijk is, zei Amoksi, dat de illegalen in bussen en in georganiseerd verband naar Nickerie zijn getransporteerd. Inmiddels zijn de controleposten op het traject Paramaribo-Nickerie verscherpt. Illegale personen die bij controle worden betrapt, zullen onherroepelijk worden gearresteerd en ingesloten.
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) deelde mee dat aan de groep buitenlanders humanitaire hulp wordt aangeboden. Zo is het NCCR al bezig om de mensen die in tenten verspreid waren over het veerplein en de nabije omgeving van de veerbootterminal, betere slaapgelegenheid te bieden. Ook wordt gezorgd voor sanitaire faciliteiten, medische voorzieningen en voeding. “Deze kwestie heeft de volledige aandacht van de regering. De zaak wordt humanitair goed aangepakt”, aldus Ramdin.
Er is een coördinatieteam samengesteld, bestaande uit een aantal ministers dat zich met deze zaak bezighoudt. Intussen is ook de internationale gemeenschap geïnformeerd over de ontstane situatie en is hulp ingeroepen van organisaties die ervaring hebben met soortgelijke problemen en situaties. In dat kader zijn het UNHCR, de vluchtelingenpoot van de Verenigde Naties, de International Organisation for Migration en het Rode Kruis op de hoogte gesteld. Aan deze instituten is gevraagd om technische assistentie te verlenen bij de aanpak van het vraagstuk. Maar ook met buurland Guyana is contact gelegd, aangezien de mensen naar het buurland willen uitwijken.
De ambassadeur van Cuba is ook ontboden en formeel op de hoogte gebracht van de situatie, wat allemaal in een diplomatieke nota is vastgelegd. De komende periode zullen ook de Caricom en de Organisatie van Amerikaanse Staten worden verwittigd. De Surinaamse missies in de verschillende landen zijn ook gebriefd over de ontstane situatie, zodat zij in hun communicatie met derden een eenduidig verhaal over het vraagstuk presenteren.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname