Autoriteiten Midden-Amerika proberen migrantenkaravaan te stoppen

De Midden-Amerikaanse autoriteiten hebben geprobeerd een karavaan van honderden Hondurezen die naar de Verenigde Staten is vertrokken, uit elkaar te halen. De Hondurezen zoeken een nieuwe toekomst na de impact van opeenvolgende orkanen in hun woongebieden.De Hondurese autoriteiten hebben controleposten opgezet, groepen die zich bij de karavaan wilden aansluiten tegengehouden en hen aangemoedigd om in plaats daarvan naar huis terug te keren. Ze stuurden een bus met ongeveer 50 mensen in het westelijke departement van Ocotepeque terug. De pogingen zijn een test om de immigratie uit de gehavende regio te stoppen.De migratieautoriteiten van Guatemala waarschuwden de reizigers dat ze negatieve coronavirustests en paspoorten nodig zouden hebben om het land binnen te komen. Een eerdere karavaan van duizenden die door Midden-Amerika trok, werd in oktober opgebroken door de Guatemalteekse veiligheidstroepen.De karavaan is de eerste sinds Joe Biden de Amerikaanse president Donald Trump versloeg bij de presidentsverkiezingen van 3 november. De verkozen president heeft gezworen een “humaan” migratiebeleid te voeren. Hij heeft een plan van US$ 4 miljard in het vooruitzicht gesteld om de onderliggende factoren aan te pakken die migratie vanuit Midden-Amerika aanstuwen.

Hondureze politieagenten praten met mensen die zich willen aansluiten in een migrantenkaravaan die de Verenigde Staten als einddoel heeft. Deze groep werd aangesproken bij een controlepost in Ceibita, Honduras. (Foto: Reuters)

Maar de vernietiging veroorzaakt door de orkanen Eta en Iota, waarbij honderden mensen omkwamen en meer dan een half miljoen mensen op de vlucht sloeg in de hele regio, kan een vroege uitdaging vormen voor Biden’s strategie.”We woonden onder een brug, met huizen gemaakt van plastic zeilen”, zei karavaanlid Yey Rivera telefonisch. Rivera (24) zei dat nadat de storm zijn huis verwoestte en er geen overheidssteun kwam, hij zich bij de karavaan voegde in de hoop werk te vinden in de Verenigde Staten om geld terug te sturen naar zijn familie. “Wat me het meest pijn deed, was mijn moeder alleen achter te laten onder de brug”, zei hij. “Maar ik moet sterk zijn om haar te helpen.”Een kleine groep migranten bereikte donderdagmiddag de Guatemalteekse grensstad Corinto. “We willen dat ze de grenzen openen; we vragen alleen om doorgang,” zei Luis Hernandez. “Vanwege Eta en Iota hebben zovelen van ons niets meer.” ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com