Autoriteit voor Wet Uitvoering Chemisch Wapenverdrag gelanceerd

Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — De Suriname Non-proliferatie Autoriteit (SNA) is vrijdag door president Chandrikapersad Santokhi en minister Krishna Mathoera van Defensie gelanceerd. Het non-proliferatieverdrag is een verdrag inzake het niet verspreiden van kernwapens en het bezit van kernwapens beperkt. Op 8 augustus 2022 is de Wet Uitvoering Chemisch Wapenverdrag in De Nationale Assemblee aangenomen.

Voor de uitvoering van deze wet vond vrijdag de lancering plaats van de autoriteit. Mathoera stelt dat met de lancering van de SNA een belangrijke stap is gezet binnen de nationale veiligheid. Zo zijn er al regels met betrekking tot de opslag van ammoniumnitraat.

“Vóór het bestaan van de SNA, was het een Presidentiële Werkgroep die bepaalde hoe de opslag van chemische stoffen plaatsvond”

Internationale gemeenschap
De president zei in zijn speech dat hij een bescheiden bijdrage heeft gehad door Suriname te laten toetreden tot het Chemisch Wapenverdrag. “Als je deel bent van een internationale gemeenschap heb je verplichtingen en daar moet jij je aanhouden. We zijn als landen allemaal van elkaar afhankelijk, niemand is tegenwoordig onafhankelijk. Eén zwakke schakel kan ervoor zorgen dat de hele keten stukgaat en Suriname wil die zwakke schakel niet zijn”, gaf de president mee.
Hij benadrukte dat waar er zwakke inspectiesystemen zijn of een zwakke overheid, dat zou kunnen worden opgemerkt door de verkeerde mensen. “Men zou dan kunnen uitwijken naar zo een land en wij willen dat land niet zijn.” Vóór het bestaan van de SNA, was het een Presidentiële Werkgroep die bepaalde hoe de opslag van chemische stoffen plaatsvond.
Chemische stoffen
De president ging ook in, op de aanwezigheid van bepaalde stoffen in ons land. Hij legde uit dat het allemaal gaat om legitieme stoffen maar dat het door een bepaalde combinatie een zodanig effect kan hebben dat deze stoffen een hele samenleving vernietigen. De president verwijst naar een voorval op Beiroet in 2020 waar er een grote hoeveelheid van de chemische stof ammoniumnitraat was opgeslagen en een enorme explosie een ravage veroorzaakte.
“Er is links en rechts in Suriname een nog grotere hoeveelheid van die chemische stoffen dan in Beiroet. Maar er is inmiddels een veilige locatie voor opgezocht maar dat betekent niet dat het veilig is want er komen nog steeds stoffen vrij”, zegt de president. Er is volgens hem een meld- en registratieplicht waar die stoffen zijn opgeslagen. Vandaar dat deze goed gemonitord moeten worden.
Het staatshoofd is tevreden met wat Suriname heeft laten zien: “We hebben aan de Internationale gemeenschap laten zien dat wij zelf kunnen optreden tegen terroristische zaken. Er moet daarom een goede samenwerking zijn met alle veiligheidsinstituten zodat Suriname een veilige zone blijft als het gaat om de chemische stoffen”, stelt de president.
Santokhi is wel van oordeel dat de SNA effectief moet kunnen functioneren. “Ik hoop daarom dat er een goede transitie is gemaakt van Presidentiële werkgroep naar SNA. Indien het toch niet helemaal duidelijk is wil ik dat graag weten.”
Verder zal de SNA zich richten op het voorkomen van de verspreiding van massavernietigingswapens en het bevorderen van de opslag, het veilig en vreedzaam gebruik van chemisch, biologisch en radiologisch materiaal. “De SNA zal zich specifiek inzetten voor het ontwikkelen van beleid, het uitvoeren van controles en het bevorderen van bewustzijn over de risico’s van proliferatie”, gaf aankomend directeur Mitchell Labadie aan.