De idee dat geld niet stinkt en dat rijkdom prima in de politiek thuishoort, is niet nieuw. Het financieel succes van de politicus is in veel culturen een plus, ook als we die rijkdom niet kunnen verklaren. Marcus Licinius Crassus was de rijkste man in Rome, consul en lid van het triumviraat met Pompeius en Julius Caesar. Men stelde niet te veel vragen over diens rijkdom. Bouterse was een vermogend Surinamer, terwijl hij vrijwel zijn hele leven in overheidsdienst heeft doorgebracht. Santokhi is een vermogend Surinamer, terwijl ook hij vrijwel zijn hele leven in overheidsdienst heeft doorgebracht. Ook Brunswijk is een vermogend Surinamer, terwijl hij in overheidsdienst startte, in zijn vertelling ‘vrijheidsstrijder’ werd en niet al te lang daarna, weer in overheidsdienst belandde. Geen van deze heren heeft de elektrische auto uitgevonden, het geneesmiddel voor ongeneeslijke ziekten bedacht. Maar we praten daar als Surinamers allemaal liever niet over. Ook buiten Suriname, kan financieel succes naar politiek succes vertalen: voor Sylvio Berlusconi in Italië en voor Donald Trump in de Verenigde Staten.
Het is dus niets nieuws voor ons, om te zien dat iemand die de politiek in wil, centjes heeft, niet goed te kunnen begrijpen waar die centjes vandaan komen, onze schouders op te halen en voor de persoon te stemmen.
Poetini Atompai is naar eigen zeggen, een man van planning, vooruitzicht en doelstellingen. Hij heeft net als Crassus, Berlusconi, Trump, Bouterse en Santokhi, ambities. En net als Santokhi, was hij een politieman met ambities. Hij ziet in de politiek een middel om de problemen waar de gewone burger en de gewone politieman mee kampen, op te lossen. Dat is niet iets van vandaag, volgens hem zag hij dat al in vanaf het begin van zijn campagne als vakbondsman bij de politiebond, en gaf daar toen al signalen over. Hij vindt zelf ook, dat als zijn politiek tijdperk aangebroken is, hij niet langer in de politiedienst een carrière voort zou moeten zetten: hij heeft er al werk van gemaakt om door middel van verlof en uiteindelijk uittreden, het ene hoofdstuk te beëindigen en met een schone lei aan het nieuwe hoofdstuk te beginnen. Oude en nieuwe wetgeving verwachten ook niet anders van hem.
Atompai financiert zijn NPS-campagne uit eigen middelen. Die middelen zijn volledig kosher volgens zijn partijgenoot en vakbondskameraad Raoul Hellings. Die heeft in het programma ‘Bakana Tori’, gewezen op Atompai’s leergierigheid en florerende bedrijven als de bron van een vermogen dat niets te maken heeft met drugshandel of met money laundering. Het groepje aan politiebondbroeders uit deze opeenvolgende bestuurders heeft een eigen stijl ontwikkeld, zeker als het op geld aankomt. Terwijl men zich beklaagt over het lot van de politiemensen, die het moeten doen met inkomsten van een paar luttele honderden Amerikaanse dollar, zijn de heren te zien in luxe voertuigen en met horloges die het gehele jaarsalaris als politieman, van de gehele bond in het niet doen vallen bij de prijs. Zij waren tijdens covid met de omstreden Walter Bouterse in feeststemming, in een periode dat collega’s andere feestjes onderbraken. En Atompai zelf die met broeders Hellings en Eijk naar Nederland afreisde, trok op camerabeelden een stapeltje euro’s, ter waarde van circa duizend euro tevoorschijn, contanten van meer dan het dubbele van het maandsalaris van een politieagent waar hij zo over jeremieerde.
De heren hebben een bijzonder curieus verweer voor dit alles. Volgens Hellings, zou Atompai onderwerp zijn van onderzoek van het Surinaams Openbaar Ministerie, waren al diens rekeningen op een bepaald moment bevroren, maar geen nood, na doorlichting van alle bedrijven en herkomst van inkomsten, blijkt alles naar behoren. Hij lijkt te willen zeggen, dat nu dat alles achter de rug is, we de vraag niet moeten blijven herhalen, waar het geld van Atompai vandaan komt.
Leuk en aardig, totdat aan de vooravond van het paasweekeinde, Atompai het slachtoffer was van een gewelddadige schietpartij en roofoverval, waarbij hem contante valuta bedragen afhandig werden gemaakt met een waarde van meer dan USD 60.000. Voor wie de teller bijhoudt, de inkomsten van minstens vijf jaar aan noeste politiearbeid, even slordig, middernacht op Latour op zak. Is het niet tijd om de vragen van iemand die op een alleszins verkiesbare plek van de NPS prijkt, luidop te stellen? Kan de verklaring van vermogen en inkomen volgens de Anti-corruptiewet, die Atompai als rechtsgeleerde kent, openbaar gemaakt worden? Gaat iemand ons vertellen, waar het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie zich op richtte en wat de bevindingen waren? Kan de belastingaangifte van kandidaat Atompai over de voorgaande jaren, bekend gemaakt worden, zodat zijn inkomsten helder zijn voor de kiezer? Is de NPS van mening, dat iemand met deze levensstijl en herhaaldelijke besluitvorming als volksvertegenwoordiger, …
- Het vertrouwensbeginsel!..
- Nieuwe chemiepracticumzaal voor Faculteit Wis- en Natuurkun…..
- Vreemdeling als leerkracht..
- Bedekte of ontbrekende kentekenplaten belemmeren politiewer…..
- Santokhi: “Volk voelt nu het verschil, maar we lossen probl…..
- ‘NDP las pasi, zij misbruiken zelfs overledenen’..
- ORDENING VAN SECTOREN KAN VEEL VERANDEREN..
- KPS ontvangt voertuig van Chinese ambassadeur..
- DJ Marocaan overleden: Groot verlies voor dancehall- en reg…..
- Grote overlast Van ‘t Hogerhuysstraat: weg vol kuilen..
- Suriname reageert geschokt op overlijden van promotor en DJ…..
- LIJSTDUWERS STRATEGISCHE KEUZE..
- Karaktermoord: NDP slachtoffer of dader?..
- Politieke partijen zwijgen over grondenrechten..
- Mathoera haalt uit naar NDP: “Waarom heeft u het leger gene…..
- Geen enkele politieke organisatie tekent gedragscode CCK en…..
- Kassier verduistert ruim SRD 673.000..
- Verdediging in witwaszaak K.C. verwijt OM partijdigheid..
- Unicef en presidentiële commissie overhandigen beleidsplan …..
- SEKSUEEL MOLEST, ZWIJGCULTUUR EN FALEN VAN RECHTSSTAAT..
- EEN NIEUW GEBOUW, MAAR OUDE PROBLEMEN IN DE ZORG..