Assembleelid Adhin eist transparantie rond uitbetaling salarissen zonder lening

Op verschillende momenten hebben president Chan Santokhi en minister Armand Achaibersing van Financiën en planning, aangegeven dat de lonen van ambtenaren en subsidies bij de overheid zonder leningen zijn uitbetaald. NDP-assembleelid Ashwin Adhin heeft gisteren tijdens de behandeling van de begroting van 2020 in De Nationale Assemblee (DNA) vragen hieromtrent gesteld aan de regering.
Tijdens een werkbezoek aan Drietabbetje zei de president dat de regering drie maanden geleden een lege staatskas had aangetroffen en een schuld van US$ 4 miljard had overgenomen. In twee maanden tijd heeft de regering ervoor gezorgd dat de salarissen, pensioenen, algemene oudedagsvoorziening, algemene kinderbijslag en financiële bijstand uitbetaald konden worden.
Adhin wil transparant rond het uitbetalen van de salarissen en subsidies zonder leningen. “Je kunt een heleboel grootspraak geven van ja we hebben betaald, maar je zegt niet hoe je hebt betaald en dat komt onder de categorie dubieus. En ik kan u zeggen dat als u externe deskundigen laat halen om corruptie onderzoeken te doen, is de eerste die valt de minister van Financiën,” zegt het assembleelid.
Operationele kostenEr is SRD 1 miljard opgenomen op de begroting voor operationele kosten. De regering geeft aan dat duizenden mensen aangenomen zijn door de vorige regering en een makkelijke berekening geeft aan dat er tussen SRD 80 en 100 miljoen extra nodig is om deze mensen uit te betalen.
Ook minister Achaibersing zou datzelfde bedrag hebben aangegeven, zegt Adhin. “Maar de spreker zegt hier (verwijzend naar VHP-assembleelid Asis Gajadien), dat een groot deel van de 1 miljard bestemd is voor de duizenden mensen die zijn aangenomen. Wat is er dan met die 900 miljoen? Waarom wordt er nu 900 miljoen extra opgebracht?,” vraagt Adhin zich af.
De regering geeft aan dat er elke maand SRD 330 miljoen nodig is voor het uitbetalen van salarissen. Met de subsidie en andere financiële verplichtingen wordt het ongeveer 700 miljoen bruto. “Als de regering inderdaad zonder leningen instaat is geweest om die SRD 700 miljoen te betalen, dan willen wij graag transparantie hebben van hoe dat is gelukt,” zegt Adhin.
Jerrel Harderwijk

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald