Diverse Assembleeleden hebben heftige kritiek geleverd op de grondconversie die de regering van 2.500 m2 wil brengen naar 2 ha (20.000 m2). Zij voerden tijdens de behandeling van de aanvullende begroting voor 2024 aan waarom de regering doorgaat met dit beleid terwijl de behandeling van de wet in De Nationale Assemblee is aangehouden. De fractieleiders Rabin Parmessar (NDP), Ronny Asabina (BEP), Jennifer Vreedzaam, Stephen Tsang (NDP) en Edgar Sampie (ABOP/PL) hebben kritische noten geplaatst over de grondconversie. Het is land te koop, nota bene tegen weggeefprijzen”, stelde Parmessar donderdag in De Nationale Assemblee.
Tot nu toe heeft de grondconversie ruim SRD 150 miljoen opgebracht. “De NDP-fractie is principieel tegen deze vorm van grondconversie. Het is tegen de grondwet. Zie artikel 2 lid 2: De Staat vervreemdt geen grondgebied of soevereiniteitsrechten die hij daarover uitoefent”, voerde Parmessar aan. Hij benadrukte dat de grondconversie niet voldoende is voor de regering. Ook staatsbedrijven worden van de hand gedaan, zonder dat deze kwestie in De Nationale Assemblee aan de orde is gesteld. “Dit moet onmiddellijk gestopt worden, voorzitter. We vragen ons af wat nog veilig in de staatsboezem is. Regering: stapt u onmiddellijk af van dit heilloos pad!”, betoogde Parmessar.
Sampie bracht naar voren dat afgesproken was dat de grondconversie en de Wet Grondenrechten Inheemse en Tribale Volken gelijktijdig behandeld zouden worden. De grondconversie is intussen doorgevoerd en de president wil via een staatsbesluit de 2.500 m2 opvoeren naar 2 ha maar de Wet Grondenrechten moet nog steeds verder worden behandeld in De Nationale Assemblee. Hij wil concrete antwoorden van de regering.
Asabina merkte op dat de grondconversie helemaal niet ten goede komt van mensen van Latour, Flora, Pontbuiten of Beekhuizen, zoals president Chan Santokhi dat zei. Dat blijkt uit mededelingen van minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer. De rijken worden alleen maar rijker gemaakt met dit beleid. Asabina voerde aan dat de behandeling van de Wet Grondconversie op de agenda moet komen van De Nationale Assemblee, al wordt dat afgedwongen via een motie. De regering moet geld binnenhalen via vermogensbelasting. Er moet meer balans komen in de samenleving, benadrukte Asabina.
Vreedzaam had het over rovers van grond. De president gebruikt de regeringsvergadering om via staatsbesluiten grond te roven. Het is volgens haar tirannie en dictatuur. Wetten worden misbruikt voor eigen doelen. Alle mazen in de wet worden misbruikt. Dat is de inborst van de regering, voerde Vreedzaam aan. Asabina merkte op dat de wijze waarop de grondconversie wordt doorgedrukt onethisch en immoreel is.
- Jeugddammers Ramnarain en Jackie beëindigen hoofdtoernooi W…..
- Leerlingen binnenland vanaf maandag naar school..
- Emerald Events presenteert Bollywood Bang!..
- VS verkiezingen: Pad naar 270..
- Trainingsproject ‘Wroko Foe Mek Moni’ levert 18 cursisten a…..
- Maria Helene de Freijtas..
- Suriname treedt officieel toe tot IDA..
- Korps Politie Suriname feliciteert lichting november 2004, …..
- Betaling vuilophaal werd belemmerd door juridische complica…..
- Finabank obligatie van US$ 20 miljoen vandaag ingegaan..
- Prudent financieel beleid..
- Het niveau van het parlement dient gewaarborgd te worden..
- Santokhi terug na buitenlandse missie..
- Mannen op zijn erf overvallen terwijl hij naar dia’s …..
- Strenge controle ECD in supermarkten te Welgedacht A en Bom…..
- Nancy Zeefuik zingt fosten singi..
- Defensie wacht op budget voor renovatie militaire gebouwen..
- Politie beboet buschauffeurs voor verboden afslag..
- Eclac: Suriname bij koplopers in toename exportgroei 2024..
- Geen rooster van aftreden partijvoorzitter..
- Gezin van 10 dakloos door woningbrand..